Това стана ясно на брифинга в Министерството на здравеопазването

По-строги мерки в борбата с COVID-19 и удължаването им след 12 ноември. Това предложиха здравните власти.

По време на брифинг в Министерството на здравеопазването беше препоръчано дистанционно обучение за децата от 5 до 12 клас, а за по-малките - спиране на извънкласните дейности.

"Време е да се спрат всякакви дейности в учебните заведения, които са извън рамките на дадена паралелка", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинга в Министерството на здравеопазването. 

„Препоръчваме на ВУЗ-овете да преминат на дистанционна работа. Изключение трябва да се направи за медиците, и най-вече - за упражненията им. Голяма част от студентите вече са доброволци в COVID-отделенията”, обясни доц. Кунчев.

Отново над 4000 новозаразени с COVID-19 и много починали

За работещите се препоръча хоумофис, където това е възможно.

„Крайно време е всички, които могат да работят дистанционно, да го правят", добави още той.

Бяха направени препоръки максимум 50% от служителите на дадена компания да присъстват в офисите.

Обсъди се и въвеждане на „зелен коридор" за пазаруване за хората над 65 г.

„Мисля, че трябва да се ограничи работата и на заведенията, които към момента не са затворени – до 22:00 часа. Това са заведенията за хранене и кафенетата”, допълни доц. Кунчев.

Предложи се медицинският персонал, определен като контактен на заразени с коронавирус, да не се подлага на 10-дневна карантина. След отрицателен тест, направен минимум на третия ден от контакта, те следва да останат на работа, за да не остават болниците без персонал.

При влошаване на ситуацията и ръст в броя на хоспитализираните пациенти,  се предвижда обособяването на отделни COVID болници.

Последното предложение бе да се дадат правомощия на министъра на здравеопазването да командирова специалисти от различни здравни заведения. Така натоварването ще е по-равномерно.

Най-лошият сценарий, за България, е този, в който темповете на разрастване на епидемията у нас, догонят тези в Чехия и Белгия.

„Ако това стане, ние ще имаме над 10 000 новозаразени и над 300 смъртни случая на ден. Честно казано аз не споделям на 100% оптимизма на част от управляващите за това, че при този темп на спазване и този темп на нарастване, ще постигнем кой знае колко добри резултати”, смята доц. Кунчев.

В момента в болниците в България се лекуват 3200 души. Здравните власти отрекоха да има хаос в системата.  

„Болните получават пълна медицинска помощ включително медицинските препарати, с които се лекуват хората по цял свят. На фона на тези хора е лесно да се намерят трима души, при които е имало забавяне на линейка или конфликт с лекар. Това създава впечатление за хаос. Къде е хаосът? В момента болничната помощ изнася цялата тежест на пандемията на гърба си. Това не е честно спрямо колегите, които не могат да се приберат при семействата си по цели седмици и са ангажирани денонощно с грижите за болните с коронавирус”, заяви Кунчев. И заключи, че „не време за празнуване, а за помощ и за солидарност".

Ангелов: Надяваме се през април да има ваксини срещу COVID-19 у нас

„Днес доц. Кунчев ще проведе разговори с експертните съвети по епидемиология и инфекциозни области. Всяка една от предложените мерките ще бъде прецизирана", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. И допълни: „Голяма част от мерките, които той предлага, вече са приложени в страната - в много области и в много училища".

„В ежедневна връзка сме с министъра на образованието и науката. Всички училища, които подадат заявление за преминаване на дистанционна форма на обучение, се одобряват от министъра. Това е така, защото има области и училища, в които няма нито един положителен случай", посочи министърът.

По думите му присъствената форма на обучение е най-ефективната. „Повярвайте ми, ще дойде време, в което ще започнем да задаваме въпроси защо имаме проблеми с нивото на образование на децата”, каза той.

„Всяка една мярка трябва да е добре обмислена, приложима, да може да бъде контролирана. Всяка мярка трябва да се спазва и разбира от българските граждани, за да доведе до медицински резултат. В противен случай всичко остава на хартия", категоричен бе министърът на здравеопазването.

По-късно стана ясно, че не всички предложени мерки от здравните власти ще влязат в сила. Те постигнаха консенсус само за една от идеите. „Единственото, което ще влезе в сила, е осигуряването на "зелен коридор" за възрастните хора. Решението не политическо, то е експертно. Политиците се съобразяваме с решението на експертите”, заяви проф. Ангелов.

Междувременно стана ясно, че областите в страната, които попадат в "червената зона", вече са 25.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.