Данните са от есенната икономическа прогноза на Комисията, цитирани от премиера Бойко Борисов

Икономиката на България ще се върне към нивата си от преди пандемията едва към края на 2022 година – това сочат данните от есенната икономическа прогноза на Европейската комисия. Предвижда се свиване на Брутния вътрешен продукт на нашата страна с 5,1% през тази година, последвано от нарастване с 2,6 на сто през 2021. Очаква се и лек спад на безработицата – от 5.8% през тази година до 5.6% през 2021г.

В профила си във Facebook премиерът Бойко Борисов коментира данните от Европа като подчерта, че България е единствената страна в ЕС, чийто дефицит няма да надвишава 3% от Брутния вътрешен продукт през 2020 година.

 

„Най-тежко засегнатите страни ще достигнат двуцифрен бюджетен дефицит през 2020 г. Това са Испания и Италия. Франция също ще е близо до 10%. Още четири държави ще преминат средното за Европа и ще са с 8-процентен дефицит. Очакваме в Ирландия, Швеция, Унгария, Люксембург и България дефицитът да остане под 6% от БВП”, обяви еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.