Заседанието ѝ продължи рекордно кратко време

Бюджетната комисия в парламента прие на първо четене финансовата рамка за 2021-ва година. Заседанието продължи рекордно кратко – само 2 часа и половина. Гласувани бяха и парите за Националната здравноосигурителна каса и държавното обществено осигуряване.

Бюджет 2021 влиза за обсъждане в няколко парламентарни комисии

Най-много средства - над 18 милиарда лева, ще отидат към социалната сфера - за пенсии, заплати и помощи. На фона на кризата с COVID-19 се повишават и парите за здравната система. Между двете четения ще се вкарат поправки, за да се отпуснат допълнителни пари за медиците на първа линия.

„Бюджетът за 2021 г. беше разработен в безпрецедентни условия, при които огромен брой държави се бориха с всички сили и средства за ограничаване разпространението на пандемията от COVID-19 и последвалия спад на икономическата активност и заетост. Бюджетът за 2021 г. е продължение на провежданата последователна и балансирана фискална политика в последните години в условията на макроикономическа стабилност, продължение на следваните от правителството политики и приоритети. Адекватен е и на разразилата се пандемия и по нищо не се различава като концепция от бюджетните решения на останалите държави членки на ЕС“, заяви пред депутатите финансовият министър Кирил Ананиев.

БЮДЖЕТ 2021: За кого и по колко ще има

В преходните и заключителните разпоредби се прави актуализация на бюджета за настоящата година. Освен средства за инфраструктурни проекти, с нея ще бъдат отделени и 50 млн. лева на ЦИК за започване на подготовка за машинното гласуване, съгласно последните промени в Изборния кодекс. Останалата част от парите ще бъдат отпуснати догодина.

В планирането на държавните средства за 2021 г. е предвидено още - минималната пенсия за стаж и възраст да достигне 300 лева, а максималната ще е около 1400 лв. Осъвременяване ще има и на останалите пенсии след средата на годината. Максималният осигурителен доход ще се запази 3 000 лева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.