Това стана ясно след среща на вицепремиера Марияна Николова с асоциацията на хотелиерите у нас

Хотелиерският бранш е в готовност да предостави над 3 хиляди легла за изолиране на болни с COVID-19 и контактните с тях.

Това стана ясно след среща на  вицепремиера Марияна Николова с борда по туризъм и асоциацията на хотелиерите у нас.

Веселин Налбантов притежава база както в Слънчев бряг, така и в Банско. Той е съгласен да предостави затворения си през зимния сезон хотел край морето с 300 легла и да го превърне в профилакториум. Условията му са за конкретни мерки от страна на правителството.

Хотелиери дават 3 000 легла за борбата с COVID-19

“Държавата като е решила, че ще определи даден хотел за карантинен трябва да плати авансово, предварително. Mоята идея е на база миналогодишните резултати и трябва да обезпечи хотела“, казва Веселин Налбантов – зам.- председател на БХРА.

В бранша са наясно че ако един хотел бъде превърнат в карантинен, то това ще бъде антиреклама за него и неизбежно ще доведе до последствия. 

„Може би ще се отрази на търсенето на отделните чуждестранни пазари за следващи периоди. Както зимен 2021-2022-ра, така и по отношение на летен туризъм 2021 година“, смята Иван Иванов - председател Регионална туристическа камара.

Освен медицински персонал, хотелиерът е готов с ресторант и спа отделение, което да се превърне в помещение за инхалации и профилактика на прекарали вируса.

„Проблемът с персонала е много голям, верно ние всяка година вече от десет години се справяме с този персонал и естествено ще привлечем и отвън“, добавя Налбантов.

Желание да работят у нас въпреки епидемичната обстановка са заявили дългогодишни служители от Молдова. Нужният персонал за цялата база пък е минимум 40 души.

„Държавата като иска да запазим имиджа на страната като страна която се грижи за всички туристи, защото туризма е една от основните цели - 12-13% от вътрешния брутен продукт. Държавата ще отпусне, защото тези хора ще бъдат на първа линия и трябва да им се дават добри заплати“, смята още Налбантов.

Финансирането за карантинен хотел пък ще става след одобряване на критерии и санитарни изисквания и преговори между Министерството на здравеопазването и конкретния хотелиер.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.