От следващата седмица болнични за COVID-19 ще се издават по електронен път, обяви доц. Кунчев

„При това дифузно разпространение на заразата няма как и нашите служители да не бъдат засегнати. Това е един от проблемите не само за РЗИ-София, но и за другите болници и наши структури в страната. Членове на семейството на д-р Илонка Маева са с положителни проби за COVID-19 и тя е поставена под карантина. Ситуацията е сложна. Радвам се, че д-р Данчо Пенчев се съгласи да поеме ръководството на РЗИ-София като заместник-директор”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  

Директорът на столичната РЗИ подаде оставка

В момента в София и във всички големи градове тече процес по разкриване на нови COVID-легла – по близо 200 във всяка от големите болници и минимум 10% във всички останали. ”Това изисква постоянна връзка и координация с РЗИ и съм доволен и благодарен, че д-р Пенчер прие отправеното предложение и още от днес ще се включи в работата по осигуряване на легла”, заяви доц. Ангел Кунчев.  

 

 

„Колегите поеха първия удар от началото на пандемията през март. Създадена е организация, която вършеше работа допреди месец, когато започна да се увеличава броят на случаите. Има много хора, които трябва да бъдат обслужени. Очевидно е, че с този състав това няма как да стане. Сега прехвърлихме 20 души от Националния център по обществено здраве и анализи в помощ на РЗИ. Ползвахме и доброволци, но те са ограничен брой и за определено време и това не може изцяло да реши проблема. Имаме РЗИ-та, в които голяма част от персонала е в пенсионна възраст”, зави доц. Кунчев.

Проф. Ангелов: От предложените мерки остава само тази за "зеления коридор"

Той посочи, че в помощ на болниците в Русе ще се включи персонал от медицински сестри от детски градини и училища, тъй като е важно да са с медицинско образование.

„Проблемът с недостига на персонал ще се разреши до голяма степен, когато има възможност за връчване на болничните листове по електронен път. Това се очаква да стане от следващата седмица. Така ще се отпуши процесът и личните лекари ще могат да виждат, че хората са под карантина и да им издават болнични”, заяви доц. Кунчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.