Стана ясно, че не всички могат да се тестват безплатно

Стотици се наредиха на опашки пред фургоните за бърз преглед и тест, поставени пред големите столични болници.  Именно там възникна и въпросът - за кои пациенти бързите тестове са безплатни, и за кои - не?

Има ли наплив за антигенни тестове пред „Пирогов”

Пред COVID-фургоните в София през целия ден беше напрегнато. Имаше голям наплив от пациенти. Днес обаче стана ясно, че не всички могат да се тестват безплатно, което разочарова хората.

Още в ранните часове на деня пред COVID-фургона на "Александровска" болница се образуваха опашки за антигенни тестове. Заради голямата натовареност пациентите трябваше да се въоръжат с търпение.

Подобна беше ситуацията и пред "Пирогов". За изминалото денонощие 150 пациенти със симптоми на коронавирус са потърсили помощ. От болницата уточниха, че антигенните тестове се правят по преценка на дежурния лекар. Някои от чакащите останаха изненадани. От болницата обясниха, че антигенните тестове са безплатни само в определени случаи.

От днес в София влизат в сила нови мерки срещу коронавируса (ЗАПОВЕД)

За да облекчат столичните болници, и някои от поликлиниките ще трябва да обособят отделни зони, в които хората с грипоподобни симптоми да се преглеждат. Сред тях е и 12-то ДКЦ, което вече има опит в диагностиката на коронавирус още от пролетта. Екип от медици ще консултира пациентите, а при нужда ще се правят и тестове.

Поликлиниките, в които ще има специални помещения за диагностика, имат една седмица, за да се подготвят.  Още вчера здравните власти призоваха хората, които нямат симптоми, да не идват  да си правят тестове. Въпреки това обаче, се оказа, че много хора, които не са проявили признаци, са го направили. Проверка на NOVA показа, че в страната много от лечебните заведения все още не са готови със своите COVID-фургони. Обещанието е, че те ще заработят през новата седмица.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.