Той и неговата съпруга са заразени с коронавирус

„Имам среща от първо лице с коронавируса. Това е заболяване, към което трябва да се подхожда с цялата сериозност”. Това заяви доц. Росен Калпачки, началник на Клиника по неврология в университетската болница „Св. Анна”. Той и неговата съпруга са заразени COVID-19. „Справяме се засега", каза доц. Калпачки, запитан как двамата прекарват заболяването. 

2 301 новозаразени и 56 починали с COVID-19

„През последните месеци забелязваме отчетлива тенденция, че намалява абсолютният брой на инсултите, но пък се увеличават тежките случаи", подчерта още той.

Доц. Калпачки призова хората, които усетят някакъв симптом за настъпващ инсулт, по най-бързия начин, независимо с какъв транспорт, да намерят най-прекия път към лечебно заведение. 

Задава ли се дефицит на лекарства в пандемията

Той обясни, че много рядко в самото начало пациентът сам може да улови симптом за получаване на инсулт. И назова трите основни белега за настъпване на инсулт - изкривяване на лицето, отслабване на едната или другата ръка и промяна на говора. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.