Каква е ситуацията и докога може да издържи лечебното заведение?

В многопрофилната болница в Айтос изпитват затруднения със снабдяването с лекарства, които са изключително важни за лечението на болни от коронавирус. За това съобщи директорът на лечебното заведение, в което преди време единственият пулмолог беше заразен с COVID-19.

Проф. д-р Ангелов: Здравната система е подложена на изключителен натиск

„Вече месец и половина вътрешното отделение е преобразувано в такова за лечение на COVID-19. Недостигът на основни препарати започна да се чувства преди около две седмици. Започнаха да изчезват опаковки от хепарините и дексаметазонa. При заявка за 50 флакона получаваме 10. От същото се оплакват и всички останали колеги, които работят с COVID-19”, казва директорът на МБАЛ-Айтос д-р Паруш Парушев.

 

 

Той добавя, че болницата има опит с "Ремдесивир" само при един пациент. Заявка за продукта е подадена, но имало проблеми с доставката.

Главната сестра Мария Иванова потвърди, че липсата на препарати сериозно затруднява работата на медиците.

Поликниниките разкриват COVID-19 зони

„Липсата на някои от медикаментите води до включване на други такива. Наблюдението на пациентите става различно и изисква повече внимание. Това ще е трудно и за нас, и за болните“, казва Иванова.

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.