В града има сериозен недостиг на лекари

В Русе има сериозна липса на легла и на медици, които да лекуват заразените с COVID-19. Само в една от болниците са заразени над 100 души от персонала. За последното денонощие градът отчете пореден негативен рекорд - над 200 нови случая на коронавирус.

„Към днешна дата имаме 105 заразени. Няма медицински университет в града и съответно липсват достатъчно кадри. Лекарите са принудени да дават 24-часови дежурства”, заяви в ефира на „Здравей, България” Алисе Муртезова, административен директор на УМБАЛ "Медика".

Председател на РФК-Пловдив: В аптеките има сериозен недостиг на лекарства

„Изчерпват се и антибиотиците. Имаме за още около две седмици. В болницата са настанени 77 пациенти, 7 от които - в интензивно отделение", коментира доц. д-р Дора Маринова, началник на COVID-отделение в "Медика".

 

 

Във белодробната болница персоналът  също не достига. От там виждат спасение от кризата с кадрите в колегите си от други специалности или от доболничната помощ. Независимо, че не са инфекционисти или пулмолози, медиците можели поне да отсяват чакащите за преглед или настаняване в болница пациенти.

„Имаме нужда от лекари и медицински сестри. С удоволствие бихме приели хора от други специалности, които могат да бъдат обучени”, каза д-р Христо Метев, завеждащ отделение в СБАЛПФЗ –Русе.

Днес Областният оперативен щаб ще реши дали гимназистите да се върнат в класните стаи от утре.

Репортер: Наталия Йорданова

Болници сигнализират за недостиг на лекарства

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.