Според лидера на ВОЛЯ има аптеки, които издават фалшиви рецепти и правят реекспорт

„Фармацевтичната мафия има интерес да се създава хаос в системата". Това заяви в ефира на „Здравей, България" лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки. 

„Мафията няма интерес да има електронни рецепти, да се запазва в система какви медикаменти е взимал съответният пациент. Много аптеки „живеят" само с фалшиви рецепти. Здравната каса им ги плаща – това означава 100% печалба. Става дума за страшно много пари", поясни лидерът на ВОЛЯ.

Болници сигнализират за недостиг на лекарства

По думите му в сряда е взето решение в около 400 аптеки да се осигури липсващото на много места лекарство за бременни „Фраксипарин".

„Защо 400? Това ще реши ли проблема? Има много аптеки, които правят реекспорт. Те са създадени, за да минават през тях лекарства и да се изнасят в чужбина на по-висока цена. Лесно може да се провери дали и кой изнася медикаменти", твърди Марешки.

Задава ли се дефицит на лекарства в пандемията

Според него медиците дават всичко от себе си, за да помагат на хората по време на пандемията. „Не мисля, че има дори един лекар, който да не следва клетвата, която е дал. Тези хора се раздават максимално. Просто ситуацията е такава в целия свят. Това е криза, за която никой не е подготвен. Трябва да се помага на лекарите, а не да се пречи. Когато дойде някакво становище от БЛС, управляващите трябва да реагират по-бързо. Доста отдавна алармирахме, че трябва да се готвим за зимата и сега отново леко догонваме събитията", каза още Веселин Марешки. 

Той заяви, че още днес ще се срещне с представители на управляващата партия, за да постави този въпрос. „Не трябва да има нито един човек без лекарства и тест", категоричен е лидерът на ВОЛЯ. 

Спешни мерки срещу дефицита на лекарства по аптеките

На въпрос трябва ли да се затегнат мерките у нас Марешки заяви: „Много е сложно решението. Ако има капацитет в болниците, не би трябвало да се затварят бизнеси. Който може, работи дистанционно. Нека хората бъдат по-съвестни".

Целия разговор гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.