Антибиотик без причина води до тежки последствия, предупреди здравният министър

Хората да не се презапасяват с лекарства и да не се самолекуват. Това може да е изключително опасно за тях. Това предупреждение за пореден път отправиха здравните власти на редовния брифинг в Министерския съвет.

„Нито „Хидроксихлорохин", нито "Ремдисивир", нито плазмата са специфични препарати за коронавирус. Те имат своето място в терапията, когато лекарят реши. Закупуването на медицински препарати е излишно и по никакъв начин няма да ви предпази”, заяви д-р Ангел Кунчев.

„Не се презапасявайте с лекарства, не купувайте антибиотици от аптеките, не се самолекувайте, изключително вредно е за вас. Това ще доведе до тежки последствия”, допълни здравният министър проф. Ангелов. И предупреди отново за създаването на антибиотична резистентност.

 

 

„Азитромицинът” и който и да е друг антибиотик не лекуват коронавирус", предупреди здравният министър. „Той се назначава в случаите, в които има опасност от бактериална инфекция и се приема само по лекарско предписание”, напомни министърът.

„Дексаметазон” в началните фази на заболяването може да доведе до смърт. Това е препарат, който води до понижаване на имунитета. А това може да доведе до невъзможност на организма да се справи с инфекцията”, предупреди проф. Ангелов.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов също предупреди, че „Ремдесивир” е изключително тежък препарат със странични ефекти и не всеки трябва да го ползва.

„Плазмата също не е панацея, както всички смятат. Не всяка плазма съдържа необходимите антитела. Тя не е подходяща за всички“, каза проф. Балтов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.