Вицепремиерът беше изслушан в парламента

И днешния пленарен ден не мина без искания на опозицията за извънредни изслушвания в пленарната зала. Този път от БСП настояха в Народното събрание да дойде премиерът Бойко Борисов. И да обясни дали има промяна в позицията на страната ни за присъединяването на Република Северна Македония към ЕС. Да отговори на този въпрос обаче в парламента дойде вицепремиерът Красимир Каракачанов. Какво разказа той пред народните представители и как мина петъчният работен ден за депутатите, разказваме сега.

След като вчера премиерът поднови обиколките си с джипа, опозицията поиска да го види и в зала.  

„Министър-председателят, който виждаме, че вече е в добро здраве, шофира автомобила си, прави огледи, смятаме, че е редно да дойде в парламента и да ни информира на какъв етап са разговорите с Република Северна Македония”, заяви Кристиан Вигенин, БСП.

Отговорът дойде от вицепремиера Красимир Каракачанов. Който обясни на депутатите, че премиерът е зает, външният министър е в командировка, но самият той е наясно с всички разговори по темата.

Каракачанов: Не трябва да правим компромис с въпросите, свързани с българската история

„Редно е министър-председателят, който вече е в добро здраве, да дойде и да ни информира за преговорите ни със Северна Македония. Ако не може той, нека да дойде вицепремиерът Екатерина Захариева. Моля, да го поканите”, заяви Кристиан Вигенин от БСП.

„Във вторник беше тук делегацията. На тези разговори България потвърди позицията си, че е „за” членството на Македония в ЕС, но смятаме, че договорът от 1 август 2017 г. не се изпълнява. Не сме се отказали да помагаме на нашите съседи да станат част от ЕС. Но без да се преодолее говора на омразата, без да има ревизия на образователната система, няма как България да има друга от заявената позиция – няма да даде съгласие за насрочване на първата междуправителствена конференция за започване на преговори със Северна Македония”, заяви вицепремиерът Каракачанов.

 

 

Каракачанов посочи и условията на страната ни за подкрепа към еврочленството на Северна Македония. А именно – преодоляване на езика на омразата към България и коригиране на факти и данни в учебниците им по история.

„Не сме се отказали да помагане на нашите сънародници в Република Македония да станат част от ЕС. Но много ясно и категорично сме обяснили, че това няма как да стане за сметка на българския национален интерес”, заяви Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната .

Oпозицията все пак настоя да може да изслуша премиера и да му задават въпроси. Поискаха отново да видят и здравния министър, но заради „зелените коридори” за пазаруване от пенсионерите.

„Тази заповед очевидно поражда много тежко напрежение в обществото, засяга права на група български граждани. Поставя ги в невъзможност да осигурят хляба и лекарствата си”, посочи Филип Попов, БСП.

Валери Симеонов: „Аз не мога да разбера по силата на кой член от правилника трябва да поканя министъра, който може да не е в столицата даже.”

Здравният министър все пак дойде в Народното събрание. Но по друг повод - участие в петъчния парламентарен контрол. Където от БСП не го попитаха за новите мерки.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.