За силата на вярата по време на изпитание

От утре започва Коледният пост. За неговия смисъл и за изпитанието на пандемията, говори отец Макарий от Рилския манастир. Хиляди заразени, много починали, а ледената прегръдка на коронавируса сякаш тепърва ни обгръща.

„В свещеното писание нашата вяра ни подготвя за тези изпитания, Христос казва: В света скърби ще имате, но дерзайте! Аз победих света“, казва отец Макарий.

Отец Макарий служи в Рилската света обител. На прага на Коледния пост, в ръцете си държи изпитани лекарствоа:  смирение и любов към ближния.  Той самият се разболява от коронавирус през септември.

„Неусетно - просто в един момент се чувстваш отпаднал - зле, и търсиш помощ, лекарска. Така се намерих в болницата, където с Божия помощ, успяха да се справя с тази болест, сега се чувствам добре, спокоен, с антитела, и документ за безсмъртие, така че продължаваме към следващото изпитание. Олекна ми дотолкова, доколкото разбрах, че имам още доста неща, които трябва да свърша, за себе си, за душата си и за останалите“, разказва той.

А в дни на тревога и отчаяние сякаш повече от всякога черпим от силата на вярата. Никой не е незаменим! И това, казват духовниците, е нещо, което трябва да приемем не само за околните, но и за самите себе си.

„Eто и в момента на болестта, когато човек е излязъл от общение с другите, останал е в усамотение, тогава той разбира, че светът и животът продължава и без него, тази представа егоистична за нашата стойности е също толкова важно ние да се справим с нея - тогава, когато ние се посветим в служба на останалите, за да се справим с тези изкушения - ние трябва да правим обратното на това, което представляват те - вместо да разпалваме плътта с посещения на различни заведения питейни и всякакви - ние ще посещаваме храма, ще посещаваме мястото, където чуваме словото божие, което храни душата“, казва още отец Макарий.

В дните на изолация, храмовете са достъпни онлайн. А с размисъли и молитва, и домът става храм. А както животът е преходен, преходни са и изпитанията.

„Ако ние залагаме цялата си надежда на нещо преходно, то и резултатът ще е едно голямо разочарование защото тези премеждия никога в света няма да спрат“, казва Макарий.

Започващият от утре 40-дневен пост е чудесна възможност се излекуваме от постоянния страх за собственото си оцеляване.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.