Австрия връща пълната карантина, Гърция въвежда още рестрикции

Европа и светът продължават да затягат мерките срещу коронавируса. Австрия връща пълната карантина. Страната се опитваше да овладее заразата чрез насочени мерки, но от вторник влизат в сила пълните забрани. Гърция също затяга режима още от понеделник.

В момента в Австрия има вечерен час и частично ограничаване на търговските обекти.

Италия с антирекорд: 40 902 нови случаи на COVID-19 през последното денонощие

„Забранява се излизането от дома, освен за пазаруване на храна и лекарства, както и за ходене на работа. Всички служители, при които е възможно, ще работят дистанционно. На онлайн обучение минават и малките ученици, но училищата ще приемат деца на хора, които няма къде да ги оставят през деня”, обяви канцлерът Себастиан Курц.

Гърция днес обяви, че затваря детските градини и началните училища. Мярката влиза в сила в понеделник и ще продължи до края на месеца. В страната има вечерен час, а големите ученици и студентите учат дистанционно, но броят на новозаразените не намалява.

В части от Европа положението се подобрява, макар и бавно. В Белгия за последното денонощие броят на хоспитализираните е спаднал с 240 души.

Испания също отчита малък, но устойчив спад на основните показатели. Но властите предупреждават, че успехът е крехък и е прекалено рано за отпускане на мерките.

Втората вълна на вируса залива САЩ

А в САЩ приближават стряскащите 200 000 случая на ден. Взимат се крайни мерки, като превръщането на стадиони и обществени паркинги във временни болници. В същото време продължават политическите боричкания дали да има пълна карантина, или не, като отделните губернатори и кметове отказват да въведат рестрикции.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.