Най-много регистрирани новозаразени има в София

2498 са новите случаи на COVID-19 у нас при направени 6450 теста. Това сочи справка в Единния информационен портал.

За последното денонощие са излекувани 536 души. Починалите са 36. 

В сила е новият часови диапазон в хранителните магазини и аптеките за възрастни

Най-много нови случаи има в София – 811, следват  Пловдив - 269, Варна – 172, Бургас – 118, София  област - 113, Сара Загора – 103, Кюстендил – 98, Благоевград – 97, Пазарджик – 93, Русе – 70, Плевен – 64, Сливен – 53, Габрово – 49, Ямбол – 48, Велико Търново – 38, Шумен – 36, Ловеч – 35, Добрич – 34, Хасково – 32, Перник – 31, Враца – 30, Разград – 27, Монтана и Търговище по 22, Видин – 16, Смолян – 8, Силистра – 7, Кърджали – 2.

Активните случаи са 66 539. Преминахме прага от 5 000 пациенти с COVID-19, настанени в болници. 295 от тях са в тежко състояние.

Болницата в Свищов е в критично състояние. Лечебното заведение остана без лекари и е ръба на силите си.

Междувременно в събота, в първия ден на новите ограниченияq опашки се извиха пред хранителните магазини, а днес експерти с критики към новите мерки. От БЛС излязоха с официална позиция, с която настояват за незабавно разкриване на денонощни аптеки в цялата страна заради „зелените коридори".

Председателят на група в кризисния щаб за коронавируса в Министерство на здравеопазването на САЩ д-р Румен Хинчев с критика към въведените у нас „зелени коридори”.

„Ако се замислите, тези хора, които са в магазина и искаме да разделим в отделни потоци, преди да влязат в магазина, са пътували рамо до рамо в метрото, на улицата са се разминавали по-млади и възрастни и изведнъж, заставайки пред магазина, ние ги спираме да пазаруват”, коментира д-р Хинчев.

Прозорците в аптеките пък може да са и опасни, допълни още д-р Хинчев. И даде пример – ако на пациент бъдат изписани лекарства, които трябва да приеме спешно, но това се случи във времевия прозорец, в който няма да може да влезе, ще трябва да чака, за да си ги купи.

Притеснение изразиха и от БЛС. Организацията настоява за спешни мерки и нормативни промени, които да регламентират осигуряването на 24-часов достъп до фармацевтични услуги. В момента, денонощните аптеки в България са около 30 на брой или 1% от всички действащи аптеки в страната.

Здравният министър: Капацитетът на болницата в Шумен е запълнен (ВИДЕО)

При въвеждането на „зелените коридори”, здравният министър оправда решението с медицинския ефект, който се очаква. Пак заради нуждата на страната от повече легла, зелена светлина е дадена и за преструктурирането на болниците. Така в COVID- отделение вече се превръща и Очната клиника в "Александровска болница", а екипът на д-р Оскар се мести в друго помещение.

 

 

„Не само нашата клиника, а „Александровска болница” като цяло взе решение голяма част от клиниките, които функционират, да бъдат трансформирани. Така стана с клиниките по хирургия, трансплантация и други. От понеделник ние продължаваме да работим, макар и в по-различни условия”, обясни д-р Александър Оскар.

Той е категоричен, че промяната няма да рефлектира върху пациентите, които по думите му ще продължат да получават помощ.

По последни данни, свободните COVID-19 - легла в страната са 1280, а леглата в интензивни отделения са 159.

Постепенно, обаче държавата разкрива нови отделения, за да се избегне задаващата се криза. Сред най-засегнатите области е Шумен. По - рано през деня, там също се наложи здравният министър да отиде извънредно, а равносметката: капацитетът е изчерпан, категоричен е д-р Ангелов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.