Случаят е от разложкото село Горно Драглище

Ученичка твърди, че е обиждана и бита от учителка. Клип в социалните мрежи, разпространен в неделя, показва как учителка в разложкото село Горно Драглище обижда и посяга на момиче от класа. Институциите проверяват случая.

Случката е от преди месец. Учителите разказват, че в междучасието момичето от видеоклипа започнало да блъска вратата в коридора, застрашавайки здравето на останалите деца. Тогава, за да предотвратят инцидент, учителите се скарали на момичето.

„Моята реакция беше такава, че предотвратихме нещо по-сериозно, което е в полза на децата, иначе би могло да се случи нещо по-сериозно. Аз не знам какво точно е толкова прекалено, при положение, че има ситуация, при която не може да се озаптят децата, и това трябва да се спре. Аз й разрошвам косата - изобщо не е това, което се вижда от коя страна е снимано, че аз размахвам ръце и едва ли не я бия“, казва учителката Райка Калоянова.

„Имаше шум и врява пред вратата на класната стая. С няколко забележки се опитахме с дежурната колежка да я спрем. Отидох до тоалетна и чух, че вратата започва да се тряска, имаше и викове. Чух гласа на момичето, което се кара на госпожата. При евентуален удар на вратата би могло нещо да се счупи и децата да се наранят. Моята реакция бе такава, че да се предотврати нещо по-сериозно”, каза Райка Калоянова, учител в ОУ "Неофит Рилски" - Горно Драглище.

Общината в Русе проверява малтретирано ли е дете в детска градина

„На клипа се вижда, че момичето стои, а аз й разрошвам косата. Изобщо не се е случило това, което се вижда от тази страна - да размахвам ръце и да я бия”, допълни тя.

Според майката на момичето обаче, използваната сила е била прекомерна. Тя е категорична, че проблемът е можело да бъде решен само с едно обаждане от класната ръководителка, без да се стига до физическа саморазправа в клас.

„Моето момиче ми каза, че е ходило до тоалетна. Вратата отдавна е развалена. Затваря се сама от течението. Едната госпожа започва да й се кара и да я бие, а класната започва да й дърпа косата и да я обижда”, казва майката на детето.

12-годишно момче се оплака от полицейско насилие

Двете учителки от клипа ще дават писмени обяснения до ръководството на училището. „Категорично се разграничавам от действията на колежката Калоянова. За нас на първо място стои здравето на децата. След писмените обяснения на Калоянова и Узунова и след разговор с родителя, ще съберем Педагогическия съвет и ще вземем някакво решение”, заяви директорът на учебното заведение Бойчо Пукнев.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.