И двете страни знаят, че за да има споразумение е необходим компромис

Преговорите за търговските отношения между Обединеното кралство и ЕС след BREXIT се подновиха днес в Брюкел, като главният британски преговарящ Дейвид Фрост отбеляза, че „е постигнат напредък в правилна посока“, без обаче да отрича, че основните различия остават.

Междувременно спешно самоизолиралият се премиер Борис Джонсън, след контакт с депутат с положителна проба, заяви, че е убеден, че Великобритания ще просперира извън ЕС и без търговско споразумение.

Лондон иска да продължи преговорите с Брюксел

Джонсън заяви тази сутрин, че е „здрав като касапско куче“, но правилата повеляват да се самоизолира. Очакваше се премиерът да има активна седмица с лично присъствие по особено наболелите проблеми с COVID-19 и BREXIT, но той ще трябва да остане изолиран на Даунинг стрийт.

И днес той побърза да вземе отношение по BREXIT, като заяви, че не го притеснява наближаващия край на „преходния период“.

Екипите на Барние и Фрост сега полагат крайни усилия в Брюксел да постигнат някаква рамка на споразумение до четвъртък вечер, за да остане достатъчно време за европейските лидери да го одобрят.

Барние написа тази сутрин в Туитър: „Оставаме твърдо решени, търпеливи и почтителни“, но ирландският външен министър Саймън Ковъни отново отбеляза, че спорът за риболова не е помръднал.

Какви ограничения очакват българите на британския трудов пазар

И двете страни знаят, че за да има споразумение е необходим компромис, но играта „Кой ще трепне пръв“ продължава дори в такъв критичен момент за преговорите, отбелязва кореспондентът на БНР на Острова.

Както посочи кореспондент на Би Би Си в Брюксел, „всички поставяни досега крайни срокове не бяха спазени, но има един, който не може да бъде избегнат – 31 декември - със или без сделка след него Обединеното кралство ще бъде извън ЕС“. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БНР