Поводът е отказът на управляващите да увеличат заплатите им с 30%

Патова ситуация между полицаите и властта за исканото от служителите на реда увеличение на заплатите.  С фотоизложба, разположена пред Народното събрание, служителите на МВР настояват възнагражденията им да се вдигнат с 30 % от 1 януари. В противен случай излизали на  протест. Темата беше коментирана и в министерския съвет - между премиера и финансовия министър.

Терзийски: Заплатите в МВР трябва да се увеличат, но е въпрос на възможности

Тони Райчев работи като спасител в системата на МВР от 1993 година. Казва, че след 27 години служба на обществото, е обиден от предложението на група депутати увеличението на заплатата му да дойде за сметка на пари за децата.

„Тези хора, които са внесли този законопроект, според мен, нямат място в Народното събрание. Аз оттеглям доверието си към тях. Ние сме родители. Имаме също деца. И сме част от това общество”, заяви той.

В групата на Тони Райчев има и спасители, които са част от общите екипи със Спешна помощ. За допълнителната си работа, тези служители няма да получат заплащане. И въпреки че от синдиката искат 30% увеличение на заплатите в системата, от ръководството на МВР са категорични - повече от 15 на сто не може да бъде.

 „В петък най-вероятно ще бъде определена датата на националния протест.  И ако той се случи, отсега мога да ви кажа, че той ще бъде пред Народното събрание”, категоричен е зам. - председателят на СФСМВР Илия Кузманов.

А докато на метри от парламента полицаи редиха изложба с кадри как протича работата им по време на пандемията, в Министерския съвет темата се оказа част от дебата на работно съвещание за лекарствата.

„Необходимите ресурси за увеличаване на работните заплати в системата на МВР бяха осигурени от преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет”, обясни финансовият министър Кирил Ананиев.

 

 

"По никакъв начин не бива да се противопоставят едни на други структурите. Високо ценим работата на българските служители в МВР. Да, не са 30, както в някои от другите организации, но първо  - там бяха много ниски заплатите, не бяха увеличавани от години. Затова го направихме лятото за тях. Не ги преплитайте двете неща, защото първо - не е честно, и второ - не е красиво", заяви премиерът.

Ако икономиката върви добре, следващата година ще има компенсация за МВР, обещава още премиерът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.