Над 40% от тестваните са дали положителен резултат

Нов ръст на броя на заразените с коронавирус у нас. Случаите за изминалото денонощие са 4828 при направени 11 611 PCR теста. Това означава, че 41% от тестваните са дали положителен резултат.

Общите потвърдени случаи на вируса у нас вече са  над 106 000, активни от тях са около 72 000 случая. Има и добра новина и тя се отнася до броя на оздравелите за последното денонощие, който е 1219.

МОН взе окончателно решение за маските в час

В болница са  5463 пациента, а от тях 303 се намират в интензивни отделения.

Математикът Лъчезар Томов направи стряскащо изчисление за очаквания общ брой на починалите от пандемията у нас. „Ако използваме теорията за колективния имунитет, която е отречена официално от СЗО, ако се заразят 60-70 процента от 6 милиона, от тях могат да умрат поне 45 хиляди души”, каза той. Според него разхлабването на мерките през лятото е било грешка. 

„Ако затворим за 2-3 седмици всички училища, молове и заведения, ще имаме много голям спад на новите бройки”, поясни Лъчезар Борисов.

Според директора на „Пирогов” проф. Асен Балтов броят на починалите може да достигне 5 хиляди до края на годината. Той предупреди, че стаден имунитет няма.

„Няма как да придобием стаден имунитет. Хора, които са прекарали заболяването и нямат антитела, може пак да се заразят. Вече имаме няколко такива случая в България”, посочи проф. Балтов.

 

Причината за все по-бързото разпространение на заразата според експертите е присъственото обучение в училищата. Голяма роля играе и неспазването на мерките.

Бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски, който вече премина през COVID-19, предупреди, че болестта е коварна, особено в случаите, когато заразеният няма симптоми.

По думите му броят на заразените продължава да расте, тъй като няма категоричен пандемичен план.

Личните лекари ще издават рецепти по телефона

С оглед на нарастващия брой заразени се предвижда обособяването на болници само за заразени с коронавирус и такива, в които да се лекуват пациенти с други заболявания.

„Няма как да се съхранят здрави, ти го изследваш и виждаш след няколко дни, че е позитивен. В по-малките населени места е трудно една голяма болница да бъде пригодена само за пациенти с коронавирус. Може част от нея да стане за такива пациенти, но няма как цялата да е само за тях”, поясни проф. Балтов.

До края на седмицата областните щабове трябва да предложат кои лечебни заведения могат да се преструктурират. В Кюстендил въпросът беше обсъден още днес, а решението е, че е областта няма как да отговори на това изискване.

А в София проф. Балтов призна за друг сериозен проблем. „Постоянно имаме недостиг на реанимационни легла. Те щяха да са достатъчно, ако всички бяха интубирани”, поясни директорът на „Пирогов”

Междувременно кадровият дефицит все повече се задълбочава. Последният пример е от Ловеч, където интензивното отделение на областната болница затвори врати заради заразени медици.

Репортери: Мариана Торманова, Марина Малашева

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.