Лъчезар Томов направи прогноза за заразата у нас

„Училищата са основен двигател на пандемията. И не само за България, това каза и Карл Латербах за Германия. Има изследвания от Корея, Индия, САЩ. Децата са в голям процент безсимптомни. Ако открият, че дете е заразено, то е защото е имало симптоми. Това означава, че е минало много време. През това време около него има други безсимптомни, чиито родители също не са карантинирани и отиват в офисите”. Това каза в ефира на „Здравей, България” математикът и преподавател в департамент „Информатика” към НБУ Лъчезар Томов.

Проф. Витанов с прогноза кога ще е най-големият натиск на COVID-19

Той е на мнение, че ако има много заразени, които са преболедували и са изградили антитела, те трябва да образуват защитен вал и да започне забавяне. Такова нещо обаче се е забелязало едва при затварянето на училищата.

„Ако хората бяха по-стриктни и карантинираните деца си стояха вкъщи, както и техните родители, щяхме да наблюдаваме това забавяне по-рано. Ако затворим за 2-3 седмици всички училища и молове, ще имаме много рязък спад на заразените", смята Томов.

Експерт: Все още не сме достигнали пиковите стойности на заразата

Той е изчислил колко са заразените българи. Според него долната граница при данни от преди седмица е 220 хиляди. Вероятно имало още около 70 хиляди инфектирани. Изчисленията на Томов сочат, че средно на ден се заразяват около 5000 души. Математикът е на мнение, че страната трябва да се затвори, а когато намалеят случаите - да се отвори отново, но поетапно.

„Щяхме да имаме по-малко заразени, ако прилагахме друг подход. Колкото повече са заразените, толкова по-бързо ще се покачват и смъртните случаи. Сега от трима починали един е с коронавирус”, обясни Томов.

Проф. Витанов: 1 на всеки 100 човека у нас в момента е с COVID-19

За две седмици напред той прогнозира, че броят на жертвите на вируса ще надвиши 3000. Математикът е на мнение, че ако мерките от лятото насам бяха по-строги, около 5000 живота биха могло да бъдат спасени.

„През юни бяхме стигнали много ниски нива на заразени. Според мен просто прибързахме. Разрешаването на баловете също беше голяма грешка. Оттам тръгна нашата епидемия тогава. Ако се бяхме задържали още малко, можеше да паднем до 0 случая на ден и да стоим 2-3 месеца така. През това време можеше да укрепим карантинирането на идващите отвън и тестването на туристите. Сега щяхме да имаме съвсем друга траектория”, обясни Томов.

Според него управляващите са мислили позитивно за пандемията, а е трябвало да управляват спрямо най-лошия сценарий. Математикът е на мнение, че страната закъснява с мерките за затваряне.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.