България показа червен картон Северна Македония

България показа червен картон Северна Македония за членството й в еворосъюза! страната ни няма да подкрепи преговорната рамка за нашата съседката, обяви вчера външният министър  Екатерина Захариева.

За да даде зелена светлина, страната ни настоява да бъдат изяснени въпросите за общата ни история и езика, и поставя условия. Какво следва след българската позиция?

България спря преговорите на Северна Македония за членство в Евросъюза (ВИДЕО)

„Няма никаква изненада по ветото, което страната ни въведе. Ако анализираме поведението на Северна Македония през последните месеци, ясно се вижда, че те не се съобразяваха с никакви условия“, заяви доц. Спас Ташев от Институт за изследване на населението и човека към БАН.

Той добавя, че България категорично не е сама в тази битка.

„Други европейски страни също се обявиха против членството им в ЕС. Българското послание е много ясно – властите в Северна Македония трябва да направят промени и да извървят своя път. Членството в Европа предполага приятелски отношения и сътрудничество, което към този момент те не показват“, добавя доц. Ташев.

Северна Македония: Ще продължим да търсим решение за европейското ни бъдеще

Според него най-силните послания за членството на страната в ЕС идват от Германия.

„Прокарва се една линия, в която се настоява България да притъпи исканията си към Северна Македония. Гърция обаче подкрепи нашата теза и категорично застана зад нас“, казва доц. Ташев.

Според него се оказва, че в Скопие няма лидери, които да поведат населението към решаване на проблема.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.