Мярката е временна и ще действа до края на 2021 г.

Скандал в парламента и окончателно решение – 9% данък добавена стойност при доставките на храна. Мярката влиза в сила от 1 декември и ще важи до края на следващата година. БСП и ГЕРБ влязоха в спор на тема данъчната политика, която трябва да води държавата в условията на пандемия.

„Тренд”: Почти половината българи подкрепят мерките срещу COVID-19

Опозиция и управляващи влязоха в спор кой данък трябва да се намалява в условията на коронакризата. Това се случи след като предложенията на БСП за по-ниска ставка на лекарства не бяха отхвърлени.

Управляващите са готови да подпомогнат и зимния туризъм. Мярката е отново същата - данъкът за ски съоръженията да падне на 9%. В момента заедно с експерти, Министерството на туризма подготвя законопроект, който да бъде внесен за гласуване в Народното събрание.

Подкрепата за бизнеса идва в момент, в който заведенията са принудени да затварят преди полунощ, а клиентите разчитат на  доставки до дома. „Със сигурност тази мярка ще подпомогне за оцеляването на бизнеса, за много по-разпространено намаляване на фалитите”, коментира Георги Велчев, който е управител на семеен ресторант.

Намаляването на този данък ядоса опозицията от БСП. От левицата поискаха по-ниска ставка и за лекарствата. Предложението обаче не беше прието.

„Защото при разгаряща се криза от коронавирус, когато болшинството от семействата са принудени да купуват лекарства, да ги карате да плащат по-високо ДДС от виното и бирата е цинично”, заяви Румен Гечев от БСП.

БИЗНЕС В КАПАНА НА ПАНДЕМИЯТА: Хотелиери и ресторантьори искат още помощ от държавата

„Няма как да повярвам, че искрено искате подобно нещо, при положение, че сте 20 човека в зала. Правите предложения, които вие самите не подкрепяте, а чакате мнозинството да ги подкрепя”, каза Юлиан Ангелов от ГЕРБ.

От фармацевтичния бранш поискаха подкрепа и обясниха плюсовете. „Това ще е от полза най-малко за две страни. Първо, за Здравната каса, защото тя ще има повече пари да плаща, и второ – ако се касае за свободна продажба на лекарствата, ще намалее цената автоматично”, каза Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

В парламента думата взе и Корнелия Нинова, която се възмути, че не се приемат предложенията за отпадане на плоския данък и замяната с прогресивен. И даде заявка за властта. „Кризата с COVID-19 ще задълбочават неравенствата и бедността. Това, което предлагаме, ще струва на държавата 1 млрд и 700 млн. Знаете ли колко средно годишно харчи еднолично от прозореца на джипа Бойко Борисов”, коментира тя.

„ГЕРБ няма да вдига данъците на работещите български граждани и на бизнеса”, заяви Александър Иванов от ГЕРБ.

Като антикризисна мярка властта обмисля да намали данъка за ски съоръженията също на 9%. „Всяка една мярка, която е в такъв аспект, би облекчила туризма. Не само нас, а и всички хора, които посещават курорта”, заяви Иван Обрейков - маркетинг директор на „Юлен”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.