Текстовете ще бъдат финализирани на извънредно пленарно заседание идния вторник

Парламентарната Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене законопроектите за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г. и за НЗОК. Текстовете ще бъдат финализирани на извънредно пленарно заседание идния вторник.

Догодина за изплащане на пенсии са предвидени 12,346 млрд. лв., което е с 1,770 млрд. лв. повече, в сравнение с разходите през настоящата година.

Депутатите от ресорната комисия приеха предвиденото от 1 януари 2021 г. увеличаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 250 лв. на 300 лв. От 1 януари 2021 г. се увеличава и максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 1200 лв. на 1440 лв. месечно. За пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 г. се предвижда осъвременяване с 5% по т.нар. швейцарско правило.

Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2021 г. се предвижда да достигне 488,97 лв., което е ръст с близо 77 лв. или 18,6 на сто спрямо сегашната ѝ стойност.

До месец март на 2021 г. ще продължи и изплащането на допълнителни суми към пенсиите на всички 2,104 млн. пенсионери в размер на 50 лв. месечно.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 610 лв. на 650 лв. Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се запазва на 420 лв. Максималния осигурителен доход за всички осигурени лица от 3 000 лв. също се запазва.

В периода от 1 януари до 30 юни 2021 г. всички хора, които са пропуснали 5-годишния срок за промяна на избора на осигуряване в универсален пенсионен фонд, могат да упражнят това свое право. В същия период, лицата, на които вече е отпусната пенсия без да са успели да променят осигуряването си, ще могат да поискат преизчисляването ѝ без намаление на индивидуалния коефициент, ако прехвърлят във фонд „Пенсии“ средствата си от индивидуалната партида в универсален пенсионен фонд. 

Комисията по бюджет и финанси одобри на второ четене и проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина, с което потвърди предвидената там допълнителната финансова подкрепа за медицинските специалисти.

Наред с допълнителния стимул за борещите се на първа линия с COVID-19, от следващата година медицинският персонал ще получава допълнение към трудовите си възнаграждения докато има пандемия. За лекарите то ще бъде в размер на 600 лв. на месец, за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи – 360 лв., а за санитарите – 120 лв.

Допълнителните възнаграждения няма да получават единствено лекарите, чиято брутна заплата надвишава 5 000 лв.

Задължения за работа по отношение на работа с пациенти с COVID-19 вече ще има и към изпълнителите на извънболнична медицинска помощ и санкции при отказ от тяхното изпълнение, предвижда друга промяна в Законопроекта за бюджета на НЗОК за следващата година.

Като цяло проектобюджетът на НЗОК за догодина предвижда повече пари за здраве спрямо настоящата. Парите на Касата ще бъдат в размер на над 5 млрд. лв. и с 340 млн. повече от 2020 г. Повече пари ще има и за лекарства – 1,3 млрд. лв.

Средствата за болниците също се увеличават – 2,37 млрд. лв. са предвидени, като тези, които предоставят комплексно обслужване за пациенти с коронавирус, ще получават повече. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БГНЕС