Направени са 10 311 PCR теста

3899 нови случая на COVID-19 са регистрирани през последното денонощие при направени 10 311 PCR теста. Това показват данните на Националния информационен портал.

Активните случаи са 78 459, от които 5 878 са хоспитализирани. В тежко състояние и в интензивни отделения са настанени 344 души. През изминалото денонощие броят на починалите отново надхвърля 100 – 119 души са загубили битката с болестта. Излекувани са 847 души. 

Вирусолог: COVID-19 има стабилна генетична структура, което е добре за намирането на ваксина

След средата на декември се очаква спад на заболелите с COVID-19, прогнозира пред NOVA вирусологът проф. Радка Аргирова. „Някъде между средата и края на декември ще започне спад на откриване на новозаразени. Този спад го обяснявам с това, че преди месец, когато започва качването на бройките, тези хора, които тогава бяха заразени са заразили други хора, които до края на декември, ще започнат да оздравяват”, каза тя.  

Според вирусолога, все още е рано към статистиката с новозаразени да се добавят резултатите и от антигенните тестове, тъй като тяхната чувствителност трябва да е над 95 процента.

Зачестяват случаите на заразени с двойна инфекции - грип и COVID-19. „От изследвани 36 души -  8 причинява COVID-19. Организмът образува антитела и срещу единия и срещу другия вирус”, посочи Аргирова.

Огнище на COVID-19 в Дом за възрастни хора в Казанлък

Шуменската болница остава сред най-натоварените в страната. „Като че ли вече достигаме баланс между приети и изписани, т.е. ежедневно се приемат и изписват около 20-25 пациенти. Дай Боже да запазим тази тенденция и да не продължи това увеличаване на притока на пациенти към болницата. Част от екипа се разболява, друга част бива карантинирана”, каза д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ-Шумен.

А учените успокояват - COVID-19 има стабилна генетична структура, което означава, че ваксината срещу него ще е устойчива, въпреки 12-те хиляди мутации известни до момента.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.