Вижте официалната позиция

Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите и Българската търговско-промишлена палата излязоха с позиция за "кражби" в енергийния сектор у нас. 

"В момент на тежка криза, не само не се помага адекватно, но и се товарят със стотици милиони фирмите и хората. Искаме спешно да се пуснат всички блокове на ТЕЦ „Марица Изток 2“ или веднага да се извадят от експлоатация и да се съкрати съответния персонал и разходи! И съкращаване на поне един рудник в Мини „Марица Изток“!", пишат от трите организации.

Ето и пълния текст на позицията:

Кражбите могат да имат различни основания – от алчност, от корупционен интерес, от ... глад? Но и от глупост или некадърност – кражбата си остава престъпление!

Както е престъпление и да се подминава подобно деяние.

За пореден ден българският потребител на електроенергия е окраден. Без значение дали е обикновен човек или индустриално предприятие. Ограбени сме всички от държавната енергетика с милион и половина лева само днес, само за един ден. Изчислено по разликата между псевдопазарната цена и цената, над която ТЕЦ „Марица Изток 2“ работи на печалба. Ако отчитаме и разликата до реалната цена на АЕЦ "Козлодуй", грабежът достига 4 милиона лева. За един ден.

Как става така? Защо?

Вместо да работи и да предлага електроенергия до капацитета си, щом набеденият електроенергиен пазар стигне до цени от 136 лева за мегаватчас, ТЕЦ „Марица Изток 2“ се крие! Или може би свенливо отстъпва възможността за печалба другиму? Но не се сещаме на кого ...

Сещаме се обаче, че тази „свенливост“ ни излиза двойно, защото доплащаме под формата на какви ли не такси и помощи това неработене, включително и с бонусите на миньори, енергетици и футболисти.

В момент на тежка криза, не само не се помага адекватно, но и се товарят със стотици милиони фирмите и хората. Искаме спешно да се пуснат всички блокове на ТЕЦ „Марица Изток 2“ или веднага да се извадят от експлоатация и да се съкрати съответния персонал и разходи! И съкращаване на поне един рудник в Мини „Марица Изток“!

Кой трябва и може да промени това? Имената са публично известни, а подредени по власт са: Бойко Борисов – министър-председател, Теменужка Петкова – ресорен министър, Жаклин Коен – изпълнителен директор на БЕХ, Живко Динчев – изпълнителен директор на ТЕЦ „Марица Изток 2“.

Властимащи, призоваваме ви към нещо простичко – моля, свършете си работата!