Те могат да се купят и на лизинг

Ако преди години изминаването на къси разстояния в градска среда беше трудно, времеемко и уморително действие, то екологично чистите и безвредни за природата мощни китайски съвременни нови електрически скутери решават този проблем. Те са оборудвани с батерии, които периодично се зареждат със зарядно и са подходящи за възрастни и деца. Могат да се купят на лизинг и са достъпни дори и резервни части за тях. Нека видим различни мнения на използвали ги потребители, за кой са предназначени и къде могат да се карат.

За кои хора са подходящи електрическите скутери

Предимно са предназначени за възрастните, чийто мнения са, че ги използват за изминаване на различни дълги разстояния в града. Без значение дали трябва да ходите до магазина, бързате за среща или трябва спешно да посетите дадена институция, електрическите скутери ще Ви транспортират до необходимото място. Доста често днес обаче се срещат и детски модели, които предимно се използват за забавление.

Къде можем да ги караме

Имайки предвид, че този тип транспортни средства са абсолютно безвредни за околната среда, изключително са тихи и компактни, те са подходящи за употреба на обособените за целта места. Това са пътищата и улиците, където позволената скорост за движение е до 50 км/ч. В същото време, с електрически скутер не можете да се движите на места, където максимално разрешената скорост за движение е над 50 km/h.

Трябва ли регистрация и разрешително за управление

През последните години този въпрос е много широко обсъждан, но все пак бяха регламентирани определени граници кога е необходимо разрешително за управление и регистрация. Ето данните накратко:

  • Ховърборд - при максимална скорост до 25 км/ч и до 250W мощност не се изисква регистрация, свидетелство и носенето на каска;

  • Тротинетка - максимална скорост до 25 км/ч и до 250W мощност, не се изисква регистрация, свидетелство и носенето на каска;

  • Електрически скутер - при максимална скорост от 25 км/ч до 45 км/ч и над 250W максимална мощност се изисква регистрация, М-категория за правоуправление и носенето на каска.

Какви видове има

Най-разпространеният вид електрически скутери са тип ховърборд, върху който се стъпва и той реагира на наклона на тялото напред и назад за потегляне и управление. Двете му гуми са едно до друго на определено разстояние, а в самата платформа се намира батерията и останалите механизми и електроника на задвижване. Другите разновидности са двуколесните модели, при които гумите се намират едно пред друго и с двата крака се стъпва върху обща издължена, но тясна платформа. Те имат кормило на буквата “Т”, чрез което се извършва управлението, подаването на газта, спирането и т.н.