За това настоява собственик на частен имот

Част от Южната крепостна стена на Созопол може да бъде разрушена, тъй като попада в частен имот. Това е постановил Районният съд в Бургас по повод жалба на собственика на имота. Архитектурният комплекс е изграден преди 11 години със средства от Европейския съюз.

Според решението на Бургаския районен съд зидът с височина 4 метра и дебелина 1,80, който е част от Южната крепостна стена на Стария Созопол, трябва да бъде съборен. Причината - попада в частен имот и пречи на използването на собствеността.

Спорният зид е част от Архитектурно- историческия комплекс „Южна крепостна стена и кула” в Созопол. Тя е изградена поетапно с пари от Европейския съюз. Преди седем години обаче зидът навлиза в частен имот - наследствена къща от 17-18 век и според жалбата на собственика скрива гледката му.

„Видях, че 5-6 човека в двора ми, които зидаха. Можете ли да си представите - това го правиха без да са ме попитали и без разрешение. Искам да съборят незаконната стена. Никаква стена е нямало тук”, каза собственикът на имота Иван Илиев.

 

 

На метри от спорния зид е роден и израснал председателят на Общинския съвет в Созопол Георги Пинелов.

„Имаше една стара къща, в която ние сме си играли като деца. Тя беше полусрутена. В този вид, в който изглежда, такъв зид, ако трябва да бъдем докрай обективни, нямаше”, каза той.

Според експертизи по делото  на мястото на стената не е установено да има следи от съществуващ старинен паметник, а е възстановка. Експерти обясняват:

„На това място във въпросния имот е съществувала жилищна сграда. Тук малко е преиграно с надстрояването, но в основата има запазен оригинал”, обясни директорът на Археологическия музей - Созопол Димитър Недев.

 

 

„Не е имало никаква стена, това е цялата истина и те, за да вземат някакви пари, си правят каквото искат”, добави собственикът на имота.

„Първо има едно дело, което е за законността на стената в тази ѝ част, което е било спечелено от ищеца, загубено е от нас. Това означава, че стената е изградена незаконно”, коментира кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Съдът е постановил зидът, който е изграден над допустимата височина около 1,10 м, да бъде съборен.

Архитектурният комплекс „Южна крепостна стена и кула” е реализиран от Фондация „Созопол” с председател Кирил Арнаутски. Той твърди, че ако се премахне спорният зид, комплексът ще се увреди.Това е твърдението и на Община Созопол, която има правото да обжалва решението на Бургаския районен съд.

Повече по темата гледайте във видеоматериалите.