Мнения сблъскаха Георги Свиленски и Росен Желязков

В следващите седмици в ефира на NOVA ще виждате различни комбинации - всеки срещу всеки от основните опоненти за властта. Днес в студиото на „Здравей, България” мнения сблъскаха водачите на листи в 24 МИР в София Росен Желязков от ГЕРБ и Георги Свиленски от БСП. 

Беше отправена покана и към партията „Има такъв народ” на Слави Трифонов. Оттам предпочетоха днес в студиото да няма техен представител.   

„4 април е датата, на която България трябва да тръгне в друга посока. Искаме да дадем нова визия, нов път за управление на страната. Искаме България на образована и здрава нация. Искаме България, която да развива силна икономика. Искаме България, в която да се спазва държавността, да се уважават институциите. Искаме България, в която да няма корупция. Искаме България, в която българските граждани да живеят свободно и спокойно. Затова на 4 април искаме вота на българските избиратели”, посочи Свиленски.

„ГЕРБ приключва един изключително успешен мандат. Правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти” не само изпълни предизборните ангажименти, които пое през 2017 г. В голяма част от показателите ги надминаха. Прогнозата през 2017 г. беше за настоящата година БВП да е в размер на 110 млрд., сега сме на 124 млрд. Минималната работна заплата се увеличи с 1/3 - от 460 лв. до 650 лв. Минималната пенсия се увеличи почти два пъти - на 300 лв. Средната заплата достигна 1 500 лв. След Естония ние имаме най-ниския процент на дълг към БВП - около 23%. Ние изключително добре управляваме нашите публични финанси. Всяка година имаме ръст на икономиката, не по-малък от 3.5%", каза Желязков. 

Управлението на COVID кризата

„2017 г., когато започна мандатът на ГЕРБ и „Обединени патриоти”, ние бяхме страна, председател на Европейския съюз и влязохме изключително успешно в европейския дебат, като лидери на същия. Миналата година, както всички останали държави, станахме обект на една безпрецедентна пандемия. Здравната ни система, напук на всички прогнози, се оказа подготвена и успя да устои на предизвикателствата. Благодарение на човешкия ресурс, на материалната база и средствата, които се увеличиха с 2 млрд. в здравната система”, категоричен бе Росен Желязков.

„Как се справят управляващите ще кажат българските граждани. Какво предлагаме ние? От първия ден на кризата казахме, че трябва да има държавна политика по управление на кризата. Казахме, че трябва да се задейства планът от 2008 г. за пандемичните ситуации. Казахме, че населението трябва да се тества масово и безплатно, което се прави във всички държави, само в България още не. Казахме, че трябва да има чисти болници. Всички болници в рамките на тази криза бяха напълнени с COVID отделения, което постави друг проблем - хора с други заболявания да не могат да се лекуват”, коментира Свиленски.

Справянето с икономическите и социалните последици от пандемията

„Безпрецедентна е ситуацията с пандемията. Мерките, които бяха предприети, макар и да се търпят упреци за тяхната недостатъчност по размер и по отношение на времева рамка за доставяне, са изключително смислени, полезни и дадоха възможност в социален план да се запазят 300 000 работни места. Това са факти, които няма да се уморим да повтаряме. Те се признават и от нашите социални партньори. Беше ангажиран национален ресурс - 3 млрд. лв. - безпрецедентен за нашата история”, обясни Желязков.

„Втората част от дейността на правителството след тази криза е компенсирането на българските граждани. Социално икономическите мерки, според нас, отново претърпяха провал. Всяка мярка, която предложиха - 60/40, 80/20, закъсняваше. Нито една не стигна навреме до българския бизнес. Нито една от тях не стигна навреме до българските граждани - до дома, до всеки един човек, засегнат от кризата. Затвориха се бизнеси, затвориха се фабрики, хората се прибраха вкъщи и никой не им помогна през тази криза. Сега отвориха бизнеси, но отново никой не мисли за малките и средни фирми, които са гръбнакът на икономиката”, е на мнение Свиленски.

Борбата с корупцията - кой има по-силна воля да се справи с проблема?

„По темата с корупцията ефективни мерки категорично можем да кажем, че няма. Нито една крачка напред не е мръднато по темата. България е на първо място по корупция. Доказано, казано и от европейските партньори, и от американските, и от България, и отвсякъде. България е най-корумпираната държава. Казвам го с болка, а не с някаква радост, защото тук до мен е представител на ГЕРБ. 12 години България се управлява от ГЕРБ, 12 години България стана символ на корупцията във всяка една сфера. За тези 12 години корупцията пробива в законодателството. Законодателството, което се произвежда в българския парламент, е пропито с корупция”, заяви кандидатът на БСП.

„Изкушавам се да попитам г-н Свиленски, като депутат, какви предложения за борба с корупцията направихте, какви предложения за антилобистки закони направихте. В България корупцията е изключително голям проблем, защото тя вирее на битово ниво. В България, като че ли се забравя, че корупцията е предлагането, а не само взимането. Понеже се говори за наши партньори, нашите партньори по хоризонталния механизъм на Комисията за върховенство на правото се произнесоха къде сме и накъде вървим. Усещането за корупцията е тази, която винаги се спряга като статистика. Усещането не е статистика”, аргументира се Желязков.

С кого биха и с кого не биха управлявали БСП и ГЕРБ?

„Видно е, че не бихме управлявали с БСП. Не бихме влезли в коалиция и с ДПС. Бихме управлявали с формата, който досега, ако влязат в парламента - нашите партньори от патриотичния блок и СДС”, обяви Желязков.

„Ясно и категорично съм отговарял на този въпрос неведнъж. Ще управляваме с народните представители на „БСП за България”. С платформата и програмата на БСП, която ще представяме един месец на българските граждани. След провеждането на парламентарните избори БСП ще се допита до своите членове, със сигурност обаче, познавайки партията, един от забранените партньори е ГЕРБ”, изрази позицията си Свиленски.

Дискусиите по темите между двамата гледайте във видеото.