Това съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung

Управляващата коалиция в Германия планира да премахне понятието „раса“ от Конституцията и да я замени с определението „дискриминация на расова основа“, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„И това съвсем не е безобиден и безплатен урок по морал от властите“, пише авторът на статията Райнхард Мюлер. По негово мнение този опит трябва да бъде „пресечен“, защото е по-голям израз на расизъм, отколкото се съдържа в сегашния основен закон на държавата.

Мюлер смята тази инициатива за ненужна, тъй като основният закон на държавата не може да се нарече расистки. Този документ всъщност възниква като отговор на периода на управление на националсоциалистите, припомня авторът.

„Никой не трябва да бъде дискриминиран и никой не трябва да получава привилегии въз основа на пол, произход, раса, език, отечество и място на раждане, религия, религиозни и политически възгледи“, цитира германският журналист част от Конституцията. „Силна фраза. Разберете правилно. Дискриминацията „на расистка основа“, която германското правителство иска да впише в Конституцията, вече е забранена. В крайна сметка най-важното е никой да не бъде дискриминиран въз основа на определени основания. Конституцията също така казва, че има различия между половете между хората - и тук посланието е ясно“.

Тази ненужна конституционна промяна може да се определи като безплатен и безвреден урок по морал, пише Мюлер. Но според Мюер зад него него стои нещо повече, а именно духът на „политиката на идентичността“, когато някой се смята за абсолютно прав и не смята за необходимо да представя доказателства за своите расистки или каквито и да било други обвинения. „Те искат да премахнат принципа „Никога повече“ на старата конституция. По този повод може да се каже само едно нещо: възпротивете се на начинанията!“. 

Източник: Агенция "Фокус"