Каква ще бъде съдбата му?

Историята на едно изоставено момиченце развълнува десетки потребители в социалната мрежа. Четиримесечното бебе е с диагноза хиперинсулинова хипогликемия и оставено на грижите на лекари и социални работници. Детето има нужда от сензорен апарат, който да следи кръвната му захар. Много зрители вече се свързаха с екипа ни с желание да помогнат на малкото момиче.

За 4-месечната Мария се грижат лекари от две столични болници.

„Детето в момента е в стабилно състояние. То е с вродено заболяване, което води често до хипогликемии, които са риск за психическото развитие. За съжаление, не можем да открием майката, която да обучим да обслужва детето”, обясни началникът на отделение „Педиатрия” в МБАЛ НКБ д-р Велимир Симов.  

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: 4-месечно бебе се нуждае от специален сензор, само е в болницата

За да може да бъде измервана осем пъти на ден кръвната захар на малката Мария, е нужен специален сензорен апарат.

„Този сензор е такъв, който се слага на ръчичката и вместо да бодем детето през два часа, на таблет или телефон се следи кръвната захар”, добави д-р Симов.

Апаратът се сменя на всеки 14 дни, а Мария има нужда от него.

„В този момент ние нямаме такъв и затова се появи тази идея, иначе травмираме детето непрекъснато”, каза още д-р Велимир Симов.

Детето е родено в болницата в Сливен. След поставянето на диагнозата е транспортирано до болница „проф. д-р Иван Митев” в София. Оттам е настанено за продължителни грижи в педиатричното отделение на Националната кардиологична болница.

„Правим опити да се свържем. Още когато детето е оставено в болницата, родителите са заявили, че са трайно безработни, сезонни работници”, каза Мая Григорова от Регионалната дирекция „Социално подпомагане” - София.

 

 

Социалните служби разполагат с декларации, подписани от майката и бабата на детето, които биха искали да се грижат за малката Мария след изписването ѝ от болницата. Те обаче не могат да бъдат открити. По последна информация от съседи семейството се намира в Италия.

„На този етап аз отговарям за нея и персоналът, който работи в отделението”, обясни д-р Симов.

„Ние имаме приемни семейства, които са обучени и могат да се грижат. Ако семейството не бъде открито, не е в състояние да се грижи за детето, ще потърсим разширен кръг от роднини”, поясни Григорова.

Ако нито един роднина не бъде открит, малката Мария ще бъде поверена на грижите на приемно семейство.

Как да помогнете?

На този етап всеки, който иска да бъде полезен, може да помогне на Мария като пише на zdravei_bulgaria@ntv.bg. 

Сензорните апарати могат да бъдат изпратени директно до Нациалната кардиологична болница в София, за отделение "Педиатрия ", за бебе Мария. Адресът на лечебното заведение е: ул. „Коньовица“ 65, 1309 ж.к. Илинден, София.

Повече по темата гледайте във видеото