Тя се поставя в една доза

Европейската агенция по лекарствата одобри още една ваксина срещу COVID-19. Става въпрос за препарата на Johnson & Johnson, който се поставя в една доза. 

Според Агенцията по лекарствата тази ваксина е безопасна, ефективна и качествена. Затова и от Европейската комисия са издали разрешение за търговия с нея при определени условия.

Ваксината на Janssen ще се прилага в еднократна доза на лица над 18-годишна възраст. Тя се основава на аденовирус — безвреден вирус, който изпраща „инструкции“ от вируса, причиняващ COVID-19, съобщават от ЕК. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат белтъка, който е уникален за вируса на COVID-19. Имунната система на човека разпознава, че този уникален белтък не би трябвало да се намира в организма и реагира, създавайки естествена защита срещу заразяване с COVID-19. Аденовирусът във ваксината не може да се възпроизвежда и не причинява заболяване, подчертават в прессъобщението от ЕК.

Комисията е проверила всички елементи в подкрепа на разрешението за търговия и се е консултирала с държавите членки.

ЕК одобри договора с Janssen на 8 октомври 2020 г. С разрешението за търговия при определени условия Janssen ще може да достави в ЕС от второто тримесечие на 2021 г. нататък 200 милиона еднократни дози от своята ваксина срещу COVID-19. Договорът позволява на държавите членки да закупят още 200 милиона дози. Те ще са в допълнение към общо 600-те милиона дози от ваксината на BioNTech/Pfizer и 460-те милиона дози от ваксината на Moderna, както и 400-те милиона дози от AstraZeneca.

По-рано днес Eвропейската лекарствена агенция съобщи, че започва оценка на лекарство срещу COVID-19, предаде БТА.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК