Това се налага заради увеличаване на заразените

Още области затягат мерките заради ръста на случаите с COVID-19. Сред тях са София - област, Варна, Сливен и Велико Търново.

В София и областта от утре вече са задължителни маските на пазари и тържища. Във Варна затварят кината, музеите и галериите. В Сливен маските стават задължителни и на открито. Заведенията ще работят до 22 часа. Учениците от 5 до 11 клас преминават на онлайн обучение. Във Велико Търново се забраняват масовите мероприятия, организираните пазари и тържища.

София - област

В София - град и София - област се въвежда задължително носене на защитни маски на пазари и тържища. Децата от 5 до 12 клас преминават на онлайн обучение. Работодателите, в зависимост от възможностите, трябва да въведат дистанционна форма на работа.

Добрич

В област Добрич се въвеждат по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса.

Учениците от 5 до 12 клас преминават на дистанционно обучение от понеделник. Това реши Областният координационен щаб на свое заседание днес.

Преустановяват се и всички групови извънкласни дейности и занимания по интереси, вкл. екскурзиите. Само учениците от 1 до 4 клас остават с присъствено обучение и имат възможност да посещават занималня.

20 учители и 9 ученици са заболели за последните 10 дни от COVID-19. Под карантина са 300 души, основно ученици, преподаватели и персонал от детски и учебни заведения. В изолация са още служителите на социалния патронаж в Тервел, 10 души от съдебната система, полицаи и пет медицински лица.

Забраняват се свижданията и посещенията в лечебните заведения. На този етап няма да се преустановяват плановите операции в болниците в Добрич и Балчик, където има разкрити COVID-отделения, но обстановката ще се следи непрекъснато и ако се наложи, ще бъдат спрени. В момента е запълнен 70 на сто от капацитета на отделенията за пациенти с коронавирус без усложнения, но в интензивния COVID-сектор на добричката болница от 10 дни няма места. Новите тежки случаи ще се пренасочват във Варна.

Забраняват се посещенията на външни лица в социалните домове и услуги. Взрив на заразени има в Дома за хора с деменция в село Опанец, където 18 от потребителите и 5 души от персонала са дали положителни проби за коронавирус, но всички са в добро състояние.

Забраняват се всички масови мероприятия на закрито. Семейните тържества се ограничават до 10 души. Във всички заведения се допуска само фонова музика, без изпълнения на живо.

Посещенията във фитнесите, спортните и танцови зали ще стават при строг график при не повече от 30% от капацитета на помещението.

Строг пропускателен режим и учестена дезинфекция се въвеждат в търговските комплекси и магазини от големите вериги.

На 12 март в полунощ влизат в сила по-строги мерки и за всички граждани на областта – маските са задължителни вече и при посещения на пазари и тържища на открито.

352 случая на COVID-19 са регистрирани в Добричко за последните две седмици, като 19 души са починали. Само през вчерашния ден жертвите на коварната болест са пет.

Варна

Преустановяват се всички културни и развлекателни мероприятия на територията на област Варна, като мярка за ограничаване на разпространението на заразата от коронавирус. Затворени ще останат кина, музеи и галерии. Забранява се провеждането на всякакви сценични прояви, занятия от танцовото изкуство. Това решение взе на свое заседание Oбластният кризисен щаб.

Мярката на местно ниво се налага заради наблюдаваната тенденция през последните дни на повишаване броя на доказаните случаи на COVID-19 и наситения културен календар, мотивират решението си властите. Разпоредбата влиза в сила в 0 часа на 12 март т. г. и ще важи до 26 март, информира БНР. 

Стремим се да затваряме по малко, за да се запази нормалното протичане на живота, каза областният управител Стоян Пасев. 

Той призова хората да спазват противоепидемичните мерки, като посочи, че не трябва да се пренебрегват изискванията, тъй като Варна все още е в червената зона по заболеваемост. За много нарушения на 8 март в заведенията съобщи областният управител. Засилени са проверките от контролните органи по заведения, фитнес зали, търговски обекти. Да не се подценява новия щам, за да няма затваряне на всички браншове и пълен локдаун, отправи апел Пасев.

На този етап няма да връщаме маските на открито, каза още той. Правилата към които трябва да се придържат собствениците на търговски комплекси и големи търговски вериги са да бъде осигурен режим за недопускане струпването на хора на касите и пред самите обекти, спазване на дистанция от 1,5 м в обектите, недопускане на клиенти без защитна маска и дезинфекция, напомни областният управител. 

Велико Търново

Във Велико Търново заболеваемостта засега остава под 300 на 100 000 души, но за да се ограничи ръстът на случаите се забранява провеждането на масови прояви, както и временни пазари и тържища.

Пловдив

Затягат противоепидемичните мерки в Пловдив. Това реши Областният кризисен щаб след заседание в четвъртък.

Учениците от 5 до 12 клас от понеделник преминават в дистанционна форма на обучение за 2 седмици. Забраняват се посещенията на малолетни и напълнолетни без придружител в заведенията и моловете. 

Пазарджик

От понеделник, 15 март, учениците от 5 до 12 клас в област Пазарджик минават на дистанционно обучение за срок от две седмици, реши Областният кризисен щаб. Спират се и всички групови извънкласни дейности в присъствена форма за всички възрастови групи, преустановява се дейността на езиковите обучителни центрове и школи, информира БНР. 

Препоръчва се на кметовете в общините да издадат заповед, според която децата от детските градини, ясли и предучилищно образование да отсъстват по желание на родителите, с писмено уведомяване от тяхна страна. Спират се плановият прием и планираните операции в болниците, забраняват се свиждания и посещения в социалните институции за възрастни хора. 

Новите мерки се въвеждат заради отчетен траен ръст на заболеваемостта в Пазарджик и региона – 311,7 души на 100 000 население. От началото на статистиката там с болестта са се срещнали 7610 души, от които 5792 са оздравели, но са починали 514. Само за изминалото денонощие новите случаи са 57. 8978  Ваксинирани в област  Пазарджик към 10 март са 8978 души.

Нарастват случаите на заразени с коронавирус в училищата - общо  те са вече 190 активни, 184 контактни и 21 положителни.  6 учебни паралелки са в карантина, както и 31 души персонал, от които 15 са положителни. Общо 30 такива институции са поставени под карантина.

Въведените мерки задължават търговските комплекси и вериги да въведат персонален пропускателен режим в обектите си, да недопускат струпването на опашки, както и клиенти без предпазни маски. Освен това трябва да извършват периодична пълна дезинфекция в помещенията.

Заповедта ще се публикува на сайта на РЗИ и Областната управа

Мездра

Въведоха допълнителни противоепидемични мерки и в Мездра. Те влизат в сила от полунощ и ще важат за 1 месец - до 11 април.

Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична помощ. Увеличава се броят на леглата в лечебните заведения за болнична помощ за дейности по диагностика и лечение на пациенти с COVID-19. Има готовност леглата да бъдат увеличени до 50% от общия брой.

Въвежда се задължително носене на защитни маски на открити пространства, при струпване на повече хора - пазари, тържища, изложения, централни улици и площади.

Забранено е провеждането на масови мероприятия в закрити помещения, свързани с провеждане на конференции, работни срещи, обучения, заседания, семинари.

Забранено е и провеждането на занятия в танцови, езикови и други школи, както и тренировките във фитнес и спортни зали.

Заведенията и ресторантите продължават да изпълняват въведените до момента противоепидемични мерки при 30% от капацитета и до 6 човека на маса. Не се допуска провеждането на масови тържества като кръщенета, сватби, рождени дни и други, с повече от 15 души.

Управителите и ръководителите на търговски обекти, банки, администрации, неправителствени организации и предприятия се задължават да не допускат служители и граждани без защитна маска и да създават организация за спазване на дистанция между хората от 1,5 м в обектите.

На лицата, които нарушават въведените временни допълнителни противоепидемични мерки, ще се налагат санкции.

Сливен

Кризисният щаб в Сливен прие решения за въвеждането на временни противоепидемични мерки в областта. Мерките са със срок на действие от 0:00 часа на 12 март до 2 април включително.  Преустановяват се присъствените учебни занятия за учениците от 5 до 11 клас, както и във всички извънкласни групови занимания, школи и центрове за всички възрастови групи. 

Препоръчва се на кметовете на общини да допуснат, след получено съгласие от просветния министър, отсъствие на децата, по медицински показатели, от детските заведения и задължителните предучилищните групи само с писмено уведомление от родителите. 

Преустановяват се посещенията на малолетни и непълнолетни в търговските центрове, моловете, ресторанти, питейни заведения и кафенета без придружител – родител или настойник.

Носенето на предпазни маски за лице ще се изисква както на закрити, така и на открити обществени места /като пазари, битаци, гари и др./. Изискването няма да се отнася за улици, площади, паркове и градини.

Ресторантите и заведенията за обществено хранене и развлечения преустановяват дейността си след 22 часа. Не се допуска провеждането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на повече от 15 души .

Решенията на Областния кризисен щаб ще влязат в сила след съгласуване с Министъра на здравеопазването.

Болните в областния град са над четири пъти повече от болните в останалите три общини. В Сливен с COVID-19 към момента са 587 /при общо 694 в цялата община Сливен/, а в останалите общини те са общо 136 души. Лечебните заведения отчитат плавно нарастване на пациентите с коронавирусни инфекции през последните две седмици.

Проверки

В същото време в София вече текат засилени проверки за спазването на мерките. От Столичния инспекторат влязоха в големите търговски вериги. От началото на месеца инспекторите са направили близо 5 000 проверки и са открили 15 нарушения.

„Всички 15 нарушения за месец март са на хора, които не носят маска спрямо оповестените правила”, обясни началникът на отдел „Контрол на търговската дейност” Янислав Чулев.

Глобата за неправилно поставена маска е от 300 до 1 000 лв.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК