Вижте колко са подали заявления за вота

Два рекорда са поставени преди предстоящите избори за нов парламент. Българите зад граница показаха желание да се включат активно в гласуването.

Рекорден брой сънародници зад граница искат да гласуват на изборите за нов парламент. Това сочат данните на Централната избирателна комисия. Близо 88 000 души са подали заявления за вота на 4-ти април. Това е почти двойно повече, в сравнение с изборите през 2017 година, когато малко над 45 000 души са подали заявление.

Турция е държавата, в която най-много български граждани са заявили желание да отидат до урните - близо 21 000 души. След това се нареждат Великобритания, Германия и Испания. В топ пет на държавите, където има най-сериозен интерес, са Съединените щати и Италия.

От ЦИК обявиха, че бюлетината за този парламентарен вот ще е дълга 60 сантиметра. А заради пандемията, две седмици преди изборите, всички бюлетини за гласуване трябва да са разпределени в различните държави.

Рекорден брой сънародници зад граница заявиха желание отидат до урните в деня на изборите на 4-ти април. Такава е ситуацията и във Франция.

„Интересът вероятно е исторически от гледна точка на подадени заявления в страните от Западна Европа и САЩ. Аз ще гласувам във Франция, най-вероятно, град Тулуза, където също имаме незапомнен интерес”, посочи Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК.

Бюлетината за парламентарния вот ще е дълга 60 см

Наред с това се очаква и друг рекорд. „Със сигурност, от 2013 г. на тези избори ще има най-голям брой секции в чужбина”, коментира Димитър Димитров от ЦИК.

Това обаче не успокоява българите във Великобритания. Ограничението от 35 секции за страни извън Европейския съюз може да се окаже проблем.

„В този случай няма да могат всички хора да упражнят правото си на глас. Аз имам очакване, че ще има струпване на доста хора”, каза Добромир Трифонов, който живее на Острова.

Над 87 000 българи са подали заявление за гласуване в чужбина

От ЦИК уверяват, че съвместно с външното ни министерство се мисли по въпроса.

„Където се очаква да гласуват повече наши съграждани, ще се опитат да направят евентуално секции с повече от една кабина”, уточни говорителят на ЦИК Таня Цанева.

На този етап няма яснота българите, които ще пътуват в по-далечен регион, как ще се легитимират пред местните власти.

„Много трудно ще бъде това разпределение за останалите секции. Когато се касае за пътуване в условия на пандемия, голяма част от тези хора няма да могат да упражнят правото си на глас. За някои е 50 мили и това ще е трудност”, смята Трифонов.

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване на изборите в чужбина

Във Франция продължава да действа вечерен час, а пандемията не би се оказала пречка за гласоподавателите там, смята Стефан Манов.

„Рискът при гласуване е не по-голям от този в градския транспорт или магазина. Тези 13 часа избирателен ден определят съдбите на нацията и всеки от нас за следващите 4 години”, категоричен е Манов.