Бащата на децата също бил заразен с коронавирус и е починал

Болниците в Бургаска област се задъхват заради изчерпване на леглата в COVID-отделенията. Това става на фона на плавното увеличаване на броя им от началото на седмицата във всички лечебни заведения в областта.

Бебета с COVID-19 са настанени в болниците в Бургас

Междувременно, в Бургас близнаци бяха изродени в 8-ия месец, след като майката беше поставена в медикаментозна кома заради коронавирус.

„Тя първо е приета в Инфекциозно отделение. Състоянието ѝ беше относително стабилно. Тя обаче има придружаващи заболявания. Съпругът ѝ дойде от Белодробната болница, неговото състояние се беше влошило бързо, приет е в реанимация, където е починал”, обясни зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светлозар Георгиев.

Наложило се е по спешност децата да бъдат изродени. „Колегите са извършили един подвиг, без да губят време. Преценили са, че в тази ситуация трябва да се даде шанс за живот на децата. Предприели са веднага секцио”, каза още той.

18% от тестваните за COVID-19 у нас са положителни

 

 

След спешното секцио бебетата са настанени в Отделението по неонатология с отрицателен резултат от PCR тест.

„Децата са родени в 32 гестационна седмица с тегло 2 кг и 1,600 кг. Непосредствено след раждането, заради тяхната незрялост, развиха неонатален дистрес симптом. В момента децата са на спонтанно дишане”, обясни д-р Мирослава Колева от Неонатологичното отделение в УМБАЛ-Бургас.

Относно майката зам.-директорът на лечебното заведение сподели радостна новина - от тази сутрин тя е на спонтанно дишане. „Да се надяваме, че това ще продължи. Иначе това щеше да се превърне в голяма семейна и социална трагедия”, посочи д-р Георгиев.

От днес са в сила нови мерки срещу COVID-19

На този фон в Спешното приемно отделение работата е изключително сериозна, такава е била и през изминалото денонощие заради наплив от пациенти с коронавирус. Голяма част от тях са хоспитализирани.

„Наистина е доста напрегнато, натискът от пациенти с коронавирус се увеличи. За последното денонощие са преминали 43-ма души, от които 27 са хоспитализирани. Ние вече имаме алгоритъм за поведение, затова доста по-стегнато се извършва триажът и приемът на пациентите”, посочи началникът на Спешното отделение в МБАЛ-Бургас д-р Здравка Инджова.

Затягат мерките срещу COVID-19 в редица градове (ОБЗОР)

Зам.-директорът на МБАЛ-Бургас обясни още, че ситуацията е динамична. „От вчера има заповед от директора на РЗИ за увеличаване броя на леглата. В момента имаме пет отделения за хора с инфекцията”, добави той.

Д-р Георгиев информира, че за деца са отделени повече легла - 10, но заради натиска на пациентите, една част от тях са заети.