Починалата жена е била с придружаващи заболявания

Проверка след смъртен случай в Пловдивско и ново напрежение около мерките и масовото ваксиниране в страната. Тази сутрин по разпореждане на премиера Бойко Борисов, България превантивно спря имунизацията с AstraZeneca. Официалната причина е разследването на европейските здравни власти на проблемна пратка от препарата, част от която е стигнала и в България. Часове по-късно заповедта за блокиране на препарата беше издадена с уточнението, че има сигнал в РЗИ-Пловдив за починала 57-годишна жена.

Борисов спря ваксинацията с AstraZeneca

Тя е била имунизирана ден по-рано с препарата на AstraZeneca, но от друга партида. Започна спешно разследване, но не може да се говори за пряка връзка между смъртта и имунизацията. Жената е била със сложна сърдечна операция, направена преди 15 години, както и с придружаващи заболявания.

 

Ден след като редица държави в Европа спряха временно употребата на AstraZeneca, България също взе такова решение.

„Разпореждам AstraZeneca - британската ваксина, да бъде спряна, докато не дойде от Европейската агенция точна, ясна, потвърдена информация дали може, или не може да се ползва”, заяви премиерът Борисов. 

По-късно през деня заповедта за това излезе. А здравните власти уточниха, че се разследва смъртен случай на 57-годишна жена. Тя е починала ден след като е получила ваксина на AstraZeneca, но не от проблемната партида. Няма данни за пряка връзка между смъртта й и ваксинацията.

„Категорично няма образуване на тромби, тъй като това много вълнува хората”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. И уточни, че жената е била с наднормено тегло и операция, извършена през 2005 г. заради запушване на артерии на сърцето.

Проф. Ангелов обясни, че жената е ваксинирана с доза не от партидата, проверявана в Европа.

 

Румяна Пенкина е от пловдивското село Йоаким Груево. Близките й разказват, че в четвъртък  сутринта отишла до личния лекар в селото за контролен преглед, не за да се ваксинира. Страдала от сърдечно заболяване.

Все пак се ваксивирала. След това жената не се оплакала от странични реакции. През нощта обаче състоянието й рязко се влошило, разказаха близките й.

Ваксината на AstraZeneca е поставена на жената от управителя и кардиолог на ДКЦ-то в Стамболийски д-р Мария Ганчевска. Тя заяви, че е спазила всички задължителни процедури преди ваксинацията.

„Жената дойде при мен, при всички правила, които са разписани. Всичко, което трябва, е направено. Не искам повече да коментирам”, заяви д-р Мария Ганчеваска.

ЕК НАСТОЯ: Управителният съвет на AstraZeneca да заседава

Починалата жена е била с множество придружаващи заболявания, сред които и сърдечна недостатъчност.

„Пряка причинно-следствена връзка между ваксинацията и настъпилия нещастен инцидент към момента не може да се отхвърли или приеме категорично”, каза доц. Павел Тимов от Съдебна медицина- Пловдив.

Доц. Кунчев: Март е критичният месец, после ще има нормализиране

Здравните власти са категорични - основание за паника няма.

„Няма притеснения за хората, които са се ваксинирали. Длъжни сме да вземем тази превантивна мярка със спирането на ваксините. Нека хората да имат търпение тези, които са се записали в електронната система. Решението има една единствена цел – превенция”, заяви проф. Костадин Ангелов.

 

Вчера у нас с ваксината на AstraZeneca са били имунизирани над 15 00 души. Регистрираните сигнали за нежелани странични ефекти от ваксината са 750.

Евроагенцията по лекарствата разследва проблемите с ваксината на AstraZeneca

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа AstraZeneca - България и „БулБио - НЦЗПБ“, чрез регионалните здравни инспекции в страната, трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

От AstraZeneca излязоха с официална позиция. В нея се казва, че лекарствената безопасност е основен приоритет на компанията. Профилът на безопасност е широко проучен във фаза 3 и данните са, че ваксината се понася добре като цяло. 

В позицията се казва още, че данните на компанията за безопасността на нейните ваксини срещу коронавирус не показват доказателства за повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, какви случаи бяха открито от няколко европейски държави през последните дни.

"Анализът на нашите данни за безопасност на повече от 10 милиона записа не е показал доказателства за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза, при която и да е определена възрастова група, пол, партида или в която и да е държава с COVID-19 ваксина на AstraZeneca. Всъщност наблюдаваният брой на тези видове събития е значително по-малък при ваксинираните, отколкото би се очаквало сред общото население", се отбелязва в изявлението, цитирано от CNN.

Европейската агенция за лекарствата проследява съобщенията за странични ефекти и данните до този момент не предполагат, че ваксината може да има някаква роля в какъвто и да било смъртен случай. Федералният офис за безопасност в здравеопазването на Австрия също е със становище, че няма причинно-следствена връзка между поставената ваксина и наблюдаваните събития.

Анализът за безопасност не показва данни за повишен риск от белодробна емболия. 

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК