Промениха мярката му за неотклонение

Софийският градски съд оправда Йоан Матев за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина.

15-годишният Георги беше открит смъртоносно ранен с нож на пейка в парка на 2 юни 2015 година.

Йоан Матев беше заподозрян и обвинен 2 години по-късно.

Днешната оправдателна присъда не беше взета единодушно от съдебния състав.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Присъдата е взета с 3:2 гласа. На особено мнение са председателят на съдебния състав Руси Алексиев и един от съдебните заседатели. Те са поискали Матев да бъде осъден. 

Йоан Матев чу присъдата невинен 3 години, след като беше арестуван за убийството на 15-годишния Георги Игнатов.

Според мнозинството на съдебния състав няма доказателства, че Матев е държал ножа и е извършил убийството. След оправдателната присъда съдът промени мярката му за неотклонение от "домашен арест" на "подписка". 

Йоан Матев: Разбрах за убийството от медиите, не съм го извършил

Матев прекара повече от 2 години зад решетките. Пред съда изказа съболезнования на близките на убития, но пред медиите замълча.

Разпитват ключови свидетели за убийството в Борисовата градина

Софийската градска прокуратура ще внесе протест срещу решението по делото. Според държавното обвинение присъдата е неправилна и събраните по делото доказателства сочат по безспорен начин авторството на деянието. От прокуратурата смятат, че единственото справедливо наказание е максимално допустимото по закон, в конкретния случай - 12 години лишаване от свобода, тъй като към момента на престъплението подсъдимият е бил непълнолетен.

„Доказателствата, които сме предоставили на съда, са категорични. Това са свидетелски показания, голям обем от експертизи, справки от мобилни оператори, протоколи за оглед на веществени доказателства. Те представляват една последователна верига, която води до несъмнен извод, че той е извършителят”, заяви Антоанета Панчева, говорител на Софийската градска прокуратура.

Според разследването Матев бил разпознат от съучениците си в кадри от охранителна камера. Те показваха бягащ младеж в района на местопрестъплението по времето на извършване на убийството. Братът на Йоан - Марсел Матев, даде показания и заведе разследващите до мястото, където е скрит ножът. По-късно обаче Марсел се отказа от показанията си.

„Не ви ли е случвало това роднини да спорят за това на кого прилича детето? Няма да обсъждаме повече кой на кого прилича. Това е към момента - завършек на тази сага, която е мъчителна както за пострадалите, така и за лицето, което го обвиняват в убийство”, заяви Ина Лулчева, адвокат на Йоан Матев.

За съдебния състав няма съмнение, че Матев е човекът, заснет от камерите. Магистратите не спорят и че той е присъствал на местопрестъплението. Разногласията са за това има ли  доказателства Матев да е държал ножа и да е нанесъл смъртоносния за Георги удар.

„Считам, че по делото са събрани достатъчен обем от косвени доказателства, които сочат, че именно Йоан Матев е лицето, което е държало ножа и е нанесло удара”, коментира Станислава Каракушева, адвокат на близките на Георги.

Родителите на Георги не присъстваха в съда. Според адвокатката им те са в шок от оправдателната присъда.

Часове след това един от роднините на Георги застана пред камерата на NOVA. В емоционален разговор неговият вуйчо Илиян Георгиев сподели, че вярва на събраните доказателства и не приема решението на съда.

„Доказателствата по делото са не просто достатъчни, а те са смазващи, че Йоан Матев е извършителят”, заяви Илиян Георгиев. „Вярваме го това въз основа на някакви данни, събрани от полицията. Полицията си е свършила работата по учебник, перфектно, няма какво повече да направят”.

 „Болка до живот, до гроб”, заяви Илиян Георгиев.