От бранша предупреждават, че парите, с които държавата ги подпомага, няма да им стигнат

От утре туроператорите започват да връщат парите от провалени заради пандемията екскурзии. Причината - законът ги задължава. От бранша предупреждават, че парите, с които държавата ги подпомага, няма да им стигнат. От ресорното министерство отговарят с поредна мярка за подпомагане на бизнеса.

Анна Манолова е сред пострадалите от кризата с COVID-19. „Точно преди една година, на 25 март, трябваше да пътувам за Египет. Беше 8-дневна екскурзия със 7 нощувки, круиз по Нил и т.н. Това беше една моя мечта”, казва тя.

Николова: Трудно е да се правят планове за международните пътувания и мерките

Пътуването обаче се отменя. „Вариантите бяха два – или да върнат парите, или да ми дадат ваучер на стойността, на която съм заплатила. Аз предпочетох ваучер, защото се надявам тази екскурзия да се сбъдне в един момент”, обяснява Манолова.

Ситуацията обаче засяга и туроператорския бранш. „Имаме да възстановяваме на нашите туристи около 6 000 лева”, казва Здравка Чимева.

Големият проблем обаче е, че самият туроператор не разполага с парите, дадени от туриста, разказват от бранша. Те са преведени на превозвачи и на различни партньори и практически пари на клиента няма как да се върнат.

Започнаха резервации за летни почивки в Гърция

„Да ти стоят някъде пари за нещо, което не си го ползвал като услуга – 1 000, 2 000 или 3 000 лева в зависимост от това къде са пътували, наистина е много неприятно”, коментира още Чимева.

За да се върнат парите на туристите, от ресорното министерство до този момент са изплатили помощи на 86 фирми. Предстои да се превеждат пари на още 149 предприятия. Чака се одобрение и за нова мярка за помощ.

„Предприятията ще бъдат финансирани с 15 процента от оборота им, за да могат да се разплатят с клиентите си”, заяви Елеонора Младенова, която е председател на оценителна комисия в Министерството на туризма.

Туроператорите обаче не са сигурни, че ще стигнат до помощта, защото паричните им преводи понякога не са по банков път и така не могат да докажат оборотите си.