Сред мотивите им са, че двигателят с вътрешно горене няма място в „Зелената сделка”

Девет европейски държави поискаха забрана на двигателите с вътрешно горене. Лидер на своеобразния бунт е Нидерландия, а под документа са се подписали още Австрия, Белгия, Дания, Гърция, Малта, Ирландия, Литва и Люксембург.

Германия обаче реагира мигновено с противоположна реакция и обвини властите в Амстердам в популизъм, тъй като в страната предстоят избори. Писмото няма тежестта на официален документ, като в Брюксел подобни документи се наричат с термина „non-paper”.

Но това далеч не означава, че подобна инициатива няма тежест. Напротив - тя би могла да доведе до сериозни решения. Деветте европейски държави искат от ЕК да сложи крайна дата за забрана продажбите на двигателите с вътрешно горене, задвижващи леките- и лекотоварните автомобили в Общността.

Volkswagen удвоява продажбата на електрически автомобили в Европа

Сред мотивите им са, че двигателят с вътрешно горене няма място в „Зелената сделка”. Миналата година беше най-силната за електромобилите на пазара, а тази тенденция се очаква да се ускорява ежегодно. В края на годината се очаква ЕК ще предложи по-стриктни норми, които да залегнат в стандарта Евро 7.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.