Вижте цялата позиция на фирмата

Един от водещите туроператори в България АБАКС излезе с официална позиция относно новата заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов, засягаща пътуващите от Африка. При завръщането си те ще се поставят под карантина за 10 дни.

Нова мярка за пристигащите от Африка (ЗАПОВЕД)

АБАКС е единственият туроператор в България, който продава своите програми само посредством регистрирани туристически агенции на територията на цялата страна

Цялата позиция: 

Уважаеми, колеги и клиенти!

На 12.03.2021 г здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед, с която се регламентира, че всички българи, дошли от Африка, ще бъдат подложени на 10-дневна задължителна карантина (казано накратко).

Не сме компетентни, за да оценяваме заповедта от здравна и епидемиологична гледна точка, но категорично заявяваме, че поведението на г-н Ангелов е пагубно както за плановете на много български туристи, така и за целия бранш!

Да! Здравето на хората е най-важно и подкрепяме всички полезнии, адекватни противоепидемиологични мерки. Но категорично считаме, че поведението на държавната администрация трябва да бъде адекватно и да взема предвид всички аспекта на живота. На цялото население!

ХРОНОЛОГИЧНО:

Във вторник пуска слух, че може да се наложи задължителна карантина на пристигащите от Африка българи. За да тества, реакциите на хората и туристическия бранш. Последва страхотна съпротива от хиляди клиенти и от целия туристически бранш.

В четвъртък пред всички медии обяви, че карантина няма да се налага. Всички си отдъхнахме.

В петък, след края на работния ден издаде заповед за налагане на карантина

Изводите, са ясни!

АКТУАЛНО

Вчера заминаха 2 пълни полета, чартирани от АБАКС за Занзибар. Заради наложената карантина имаме 1 (един) човек, отказал се да пътува. Всички останали, приеха ситуацията с разбиране и с коментар, че не е голям проблем.

Да! На хората им се пътува и имат нужда да отдъхнат под слънчевите лъчи, потопени в тюркоазените води на океана.

КАК ЩЕ ПОСТЪПИМ?

На този етап, АБАКС НЕ АНУЛИРА чартърни полети за Африка. Следващите 11 полета за Египет са пълни на 90%, както и полетите за Занзибар на 02.04 от София и Варна. Надяваме се, че анулациите няма да бъдат повече от 10% и сме решени ако има достатъчно хора да изпълним заложената програма.
За клиенти, които решат да откажат своето пътуване – възстановяваме, цялата заплатена сума (100%) в законоустановения срок от 14 дни или по-малко.
На всички клиенти, на които предстои пътуване – следва да доплатят в срок от 10 дни преди полета, като в случай на анулация, парите ще бъдат възстановени моментално (до два дни от анулацията) на 100%.
Полетът за Хургада на 14.03.2021 ще се изпълни по разписание. Молба до всички агенти – ако имате отказали се клиенти, да ни напишете на и-мейла номер на резервация и имена на отказалите се клиенти, за да не ги чакат на чек-ин утре.

Ще положим всички усилия в следващите 3-4 работни дни да намерим решение, с помощта на Министерство на Туризма. Вярваме, че Министър Николова е разумен човек и както до сега винаги е помагала на бранша, така и сега ще разчитаме на нейната подкрепа.

Убедени сме, че има и други адекватни мерки, освен задължителна 10-дневна карантина, които да запазят здравето на населението, но в същото време да не пречат на плановете на българите и да не убиват бизнеса. (Приемаме предложения на и-мейл info@abax.bg)

ВАЖНО – Скъпи колеги и клиенти. Карантина не е края на света! При наложена карантина, на човека на който е наложена, се издава болничен лист. Или карантината е равна на отсъствие от работа по болест. Трудовия стаж продължава да тече, осигуровките също. Карантинираният турист си получава 70% от осигурителния доход, през НОИ.

Ясно е, че има професии за които това е огромен проблем, но има професии, при които работата от дома вече е практика. А има и хора, които ще се радват на допълнителната платена почивка.

ДА БЪДЕМ ОПТИМИСТИ!

ДА БЪДЕМ СИЛНИ!

С уважение,

Екипът на Абакс."