Следи се за спазване на противоепидемичните мерки

Органите на реда тръгнаха на проверки в моловете в София. Проверяващите съставихa 12 акта на хора, които не носят маските си правилнo. 

Екипите на Столичния инспекторат и СДВР проверяваха дали хората, които се разхождат в моловете носят маски и дали те са поставени правилно. Следеше се и дали непълнолетните са с придружител. Заради затегнатите мерки от търговските центрове са увеличили вътрешната си охрана и също следят за нарушители. Въпреки това все пак имаше и пропуски.

Повече от година след обявяване на пандемията, екип на NOVA забеляза хора, които носят маските си под носа. Обяснението - не могат да свикнат да ги носят правилно.

В друг търговски център, на тези, които не носеха маските си правилно и бяха забелязани от проверяващите, беше съставен акт. Минималната стойност е 300 лева, а максималната – 1 000 лева.

Непълнолетни без придружител бяха връщани от охраната на търговските центрове. В някои случаи може да се стигне и до съставяне на акт на родителите.

„Хората, които работят вътре като охрана, когато констатират такова нещо взимат мерки и звънят на съответното районно управление. Евентуално идват служители на реда, които установяват възрастта и се пристъпва към съответното съставяне на акт за административно нарушение”, заяви инж. Янислав Чулев от Столичния инспекторат.

Мерки за ограничаване на заразата взеха и самите търговски центрове като увеличиха охраната си.

Клиенти призоваха да не се затягат повече мерките в страната.  „Вече прекалено много време се спазват тези мерки. Вече една година и на хората им омръзна”, коментира Александра Мишева.

Проверките на инспектората и СДВР продължават и през следващите дни.

От моловете напомнят, че за да се избегне струпване на хора, движението в търговските центрове е еднопосочно. За улеснение на клиентите това е обозначено навсякъде със стрелки на пода.