Близки на жената отправиха обвинения към лекарите

Бременната жена, починала с коронавирус в болницата в Благоевград, е прекарала няколко дни със симптоми у дома преди да потърси лекарска помощ. Това съобщи за NOVA директорът на лечебното заведение. Здравният министър разпореди спешна проверка за причините за трагедията.

Почина бременна жена с COVID-19

Близки на жената обаче отправиха обвинения към лекарите. Те разказаха, че във времето, в което тя е била в реанимация, те по препоръка на лекарите е трябвало да купуват и да носят лекарства в реанимация. От болничното заведение на този етап отричат това да е истина, но уточниха, че по време на предстоящата проверка ще бъде установено дали наистина лекари са карали близките на жената да носят лекарства.

Жената е била бременна в петия месец. „Как на бременна жена ще купуваш сам лекарства? Докторите ни пратиха, но дали са слагали и давали, това можеш ли да го докажеш?”, коментира дядото на починалата жена - Йордан Попгерасимов.

„Това е изключено, просто не мога да си представя такова нещо. Какви лекарства трябва да купи? Имаме всичко”, заяви д-р Огнян Митев - директор на МБАЛ Благоевград.

32-годишна бременна жена е сред жертвите на коронавируса у нас

Доктор Митев увери, че въпросът за лекарствата ще бъде изяснен в близките дни. А в родното село на жената са шокирани от смъртта й. „Тя си е била в съзнание и е казала на докторите какво й е. Казали са й „не бой се”, но ето финала”, каза Йордан Попгерасимов.

От болницата в Благоевград заявиха, че жената няколко дни си е стояла вкъщи със симптоми и едва след това е потърсила медицинска помощ. „Вкъщи е била и не е лекувана. Идва при нас за лечение, след като е имала симптоми и то не ден и два”, посочи д-р Огнян Митев.

В болницата ще бъдат извършени две проверка – вътрешна и външна от отдел „Медицински надзор”. „За да бъдат изяснени всички факти около смъртта на тази родилка. Съболезнования на близките на починалата жена. Много е неприятно, но това заболяване протича жестоко”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Резултатите от проверките вероятно ще са готови идната седмица.