Поредица циклони носят дъжд и сняг

До края на март времето ще е доста динамично – с валежи от дъжд и сняг. В следващите 2-3 дни над Балканите ще премине пореден средиземноморски циклон, с интензивни валежи от дъжд в почти цялата страна. Тъй като центърът на циклона се движи през страната ни, в понеделник ще чуем гръмотевици. В хода на деня вятърът ще се усилва от северозапад. По-късно следобед и вечерта се очакват силни пориви в Дунавската равнина. От запад ще нахлува студен въздух, с който валежите по високите части в западната половина на страната ще преминават в сняг. В сила за много области е жълт код, с очаквани валежи около 20-25 литра на квадратен метър за денонощието и силни пориви на вятъра.

През нощта срещу вторник, в самия вторник и в сряда застудяването постепенно ще обхване по-голяма част от страната. Студеният вятър ще продължи да духа, а валежи от тежък, мокър сняг се очакват на много места в Предбалкана.

В четвъртък, след кратко спиране на валежите, над страната ще премине нов циклон. През нощта и рано сутринта в петък отново на много места в Западна и Централна България ще превали дъжд и сняг.

В петък следобед и в събота времето ще се успокои за малко, но в края на почивните дни Балканите отново ще посрещнат обширна система с ниско атмосферно налягане, която ще донесе обилни валежи и сравнително ниски температури точно около посрещането на астрономическата пролет.

От неделя до сряда (21-24 март) отново ще вали и от север ще се спуска по-студен въздух, с който валежите на много места, главно в северната половина на страната, ще са от сняг. Едва около 25 март времето ще поеме пролетен курс, със спиране на валежите и постепенно затопляне.