Две детски градини и училище затвориха врати

Пълни отделения в софийските болници и проверки в молове и фитнеси. Властите следят внимателно заболеваемостта в столицата, която към момента е над 500 на 100 хиляди души население. Според кмета на града Йорданка Фандъкова към момента допълнително затягане на мерките не е небходимо, но при влошаване на ситуацията, няма да се поколебаят да въведат нови ограничения. На този фон експерти от столичния инспекторат продължават с проверките в търговски обекти, фитнеси и молове.

За да проверят спазват ли се противоепидемичните мерки,  инспектори от столичната община тръгнаха на проверка във фитнесите.

Здравният министър посочи кога ще бъде възобновена масовата ваксинация

„В помещенията за спорт и в съблекалните посетителите на фитнеса, които тренират, могат да са без маски, но трябва да спазват 1, 5 м дистанция. Трябва да се допускат толкова хора така ,че  да се падат по  3 квадратни метра на 1 човек , в общите части всички трябва да носят маски”, посочи Янислав Чулев, началник отдел контрол на търговската и рекламна дейност към Столичния инспекторат.

В един от проверените фитнеси нарушения не са открити. Но в други до момента има и съставени актове – за неправилно носене на маска от страна на служителите.

Проверките идват на фона на тревожен брой на заболелите в София. Затягане на мерките засега обаче не било нужно.

Фандъкова: Ще се затварят молове и фитнеси, ако се наложи

„За радост плавно се покачва заболеваемостта в София. Ситуацията е тревожна и в зависимост от нейното развитие ще се въвеждат и допълнителни мерки, на този етап, за мен не се налага. Малките ученици и децата в детските градини да отидат вкъщи, да бъдат затворени изцяло училищата и детските градини, не се налага според мен”,  заяви столичният кмет.

Към момента в столицата са затворени 2 детски градини и едно училище, заради заразени учители и персонал.  А със заповед на регионалната здравна инспекция от утре болниците трябва да увеличат COVID леглата с 20 % .

Обстановката в София е напрегната, като най-голям натиск има в момента върху лечебните заведения за болнична помощ. В някои от големите лечебни заведения леглата свършиха или почти свършиха”, посочи Данчо Пенчев, директор на РЗИ – София.

„Когато говорим за откриване на легла, говорим и за персонал, има заболели лекари и сестри, уверението на директорите е, че имат персонал за лекуване на болните и ще се справят”, заяви кметът Фандъкова.

Здравните власти правят анализ как болниците да функционират, без да бъдат пренебрегвани и пациентите, които не са с коронавирус.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК