Причината е ръстът на заболелите

Затягат мерките в Бургас, преустановяват всички културни, спортни  и масови мероприятия на територията на общината, без тези с международно участие. Били са предложени и други мерки, съобщи д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас, но те ще бъдат обсъдени и окончателното решение ще бъде прието в петък на заседание на областния щаб, като мерките ще влязат в сила от 00:00 часа на 20.03.2021 г.

 

 

Бургаска област е областта с най-висок брой заболели на 14-дневна база. Днес областта осъмна с 50 свободни легла за лечение на пациенти с COVID-19 и 8 свободни в интензивен сектор. В многопрофилната болница в града от 185 легла, към момента свободните са само 15.

Директорът на РЗИ – Бургас обсъжда с директори на лечебни заведения от петък болниците в Бургас да отделят минимум 30% от терапевтичните легла за болни с COVID-19 или общо леглата да станат 551.

По последни данни 676 на 100 000 души са заболелите в областта за последните две седмици. На областен щаб следобед ще се обсъжда ново затваряне.

„Моето предложение ще бъде за затваряне на фитнеси, молове и детските градини. Естествено, предложенията в щаба ги прави не само директорът на РЗИ, а и кметовете и шефове на болници”, заяви д-р Георги Паздеров – директор на РЗИ-Бургас.

 

 

„Това не е прищявка, с която някой да се съгласи или не. Става въпрос за абсолютно категорични критерии, които ние приехме при заболеваемост над 300, над 600 на 100 хиляди”, каза още той. И допълни: „Аргументи и доказателства срещу затварянето естествено, че може всеки да изкара. Всеки храни семейство и тук става въпрос за хляба на много хора, но в ръцете на лекарите и това, което диктува техните решения и на Регионалната здравна инспекция, и на Щаба, е най-силния аргумент - аргументът за човешкото здраве и аргументът за човешкия живот”.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК