Областта е на първо място по брой заразени с COVID-19

Областният кризисен щаб в Бургас отложи вземането на решение за затягане не мерките срещу COVID-19.

Областта е на първо място по заразени в страната. Тази сутрин имаше само 50 свободни терапевтични легла в COVID - отделенията и 8 в интензивен сектор. Затова щабът реши броят на специализираните легла да се увеличи на 551.

Предложенията да бъдат затворени детски градини, молове и фитнеси не бяха приети на заседанието, което продължи два часа. Очаква се това да стане в петък.

Затягат мерките в Бургаска област

676 заразени на 100 000 души през последните 14 дни. Това прави Бургаска област първенец по брой заразени с COVID у нас. За да се справи здравната  система с натиска се наложи да бъдат увеличени леглата в COVID –отделенията.  

„Пуснал съм цаповед от днес, считано от 00:00 часа на 20 март, събота, да бъде увеличен легловия фонд на 551”, обяви д-р  Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Директори на болнични заведения в Бургас са категорични,че опитът от октомври миналата година им помага в трудната ситуация

„Естествено, ние се учим в движение”, коментира д-р Евелина Трошанова, директор на Белодробната болница в Бургас.

Областният оперативен щаб и тази седмица отложи  вземането на решение да затворят детски градини, молове и фитнес зали, въпреки че областта надхвърли условието - 600 на 100 хиляди души заразени за 14-дневен период

„На областен щаб в петък-преди обед ще бъде взето решение. Мерките ще бъдат въведени или от 00:00 часа на 20 март, или от 00:00 часа на 22-ри”, каза д-р Паздеров.

Причините да се отложат ограниченията, директорът на РЗИ обясни така.

„Имаше много „за” и „против”. Имаше много доводи. Те бяха свързани с това дали ще бъде гарантирано заплащането на тези  служители, които ще бъдат освободени”, обясни д-р Паздеров.

Въпреки това очакванията са в петък рестрикциите да бъдат приети.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК