Детето прекарало в „Пирогов” цели четири месеца

Медиците в „Пирогов” спасиха живота на 16-годишно момиче с коронавирус. То е било прието в спешната болница с тежка дихателна недостатъчност. В продължение на няколко дни екипите се борили за живота на детето. По време на болничния си престой то получава и инсулт. 

Момичето вече е добре, а през цялото време жителите на Челопеч, откъдето е тя, са чакали добри новини. Затова след изписването ѝ в „Пирогов” е пристигнало и писмо с голямо „Благодаря” към хората, които са я спасили.

Медици спасиха 16-годишно момиче с COVID-19 и тежка дихателна недостатъчност

Момичето е прекарало в спешната болница четири месеца в изключително тежко състояние. 

„Това са усложненията на коронавируса. За радост, много рядко наблюдавани при деца, но в случая момичето беше с много поражения на белия дроб и мозъка. Два месеца беше в Детска реанимация и Детска операционна. След това се наложиха ред операции, за да можем да възстановим дроба. Чудесното е, че детето вече си е вкъщи”, каза началникът на Клиниката по детска хирургия в „Пирогов” доц. Христо Шивачев.

В един момент момичето се подобрява и започва да диша само. Тогава обаче стават ясни последиците от самата болест. Докато е на апаратна вентилация получава и инсулт. 

„Засегнат беше белият дроб. Инсултът също бе част от усложненията на болестта. Всички усилия бяха насочени към това момичето да се възстанови и да води нормален живот. То е с намалена подвижност на едното краче и на ръката. Надяваме се обаче, че с времето ще ги преодолее”, коментира доц. Шивачев.  

Началникът на Детска реанимация в „Пирогов” д-р Христо Пседерски обясни, че 16-годишното момиче вече си е у дома и води рехабилитационни мероприятия.

Освен нея, през детската реанимация в „Пирогов” са минали и други деца с усложнения от коронавируса. „Три, при които се е наложила апаратна вентилация и интензивни грижи. Имахме и шестмесечно бебе, което вече е изписано”, уточни д-р Пседерски. 

Повече гледайте във видеоматериалите.