Отговори потърси Георги Георгиев

Анонимни търговци продават „магически” очила със съмнителен ефект в интернет. Вълшебните им свойства се рекламират в десетки сайтове фантоми. А обещанието е, че до три седмици специалните очила с решетки се справят с всякакви проблеми със зрението. Реални резултати или поредна измама в интернет? – Отговорите потърси Георги Георгиев в  рубриката „На твоя страна”.

В търсене на бързи резултати за корекция на зрението, в интернет попадаме на безброй предложения за справяне с диоптрите. Според офертите за броени дни можем да виждаме безпроблемно, без да се налага да търсим помощ от очен лекар.

След бърз преглед попадаме на предложение за „магически” очила с решетка, създадени по специален метод.

Необходими са само 10 минути на ден, за да възстановим напълно зрението си за 21 дни, става ясно от рекламата в сайта.  

НА ТВОЯ СТРАНА: Вредни ли са евтините слънчеви очила?

Показваме офертата на офталмолозите от Александровска болница. Перфорираните очила, които виждаме в рекламата, оказва се, са познати в практиката на лекарите. Наричат ги стенопеични и понякога се използват при диагностика,  разказва д-р Яни Здравков.

 „Те коригират в някаква малка степен зрението, но тази корекция е моментна. Просто през стеснения отвор преминава по-малко светлина, която по-добре се фокусира върху ретината и пациентът подобрява образа и се чувства по-добре", обасни лекарят.

Моментният ефект бързо се измества от дефектите, разказват специалистите. Според офертата обаче очилата се прилагат не за диагностика, а за лечение. И решават проблеми като късогледство, далекогледство, астигматизъм, както и по-сериозни очни увреждания.

Колко са опасни очилата менте, конфискувани при акция на ГДБОП? (ВИДЕО)

За да се подсили вълшебният ефект на очилата, в рекламата виждаме и две снимки  - преди и след. При първата изображението е размазано, но при втората образът е идеално ясен, а цветовете - наситени. Този резултат обаче е заблуждаващ, категорични са офталмолозите.

„Не само за 20 дни, дори за 200 или 2000 дни няма да има никакъв ефект. Няма нито едно сериозно научно изследване, което да показва дълготрайния ефект на тези очила”, обясни д-р Здравков.

Така очилата не само няма да подобрят зрението ни, но могат и да се окажат опасни.

„Първо, след като се свалят очилата – очният дискомфорт е твърде голям и доста силно изразен”, каза още лекарят.

Затова очилата с решетки са изключително опасни при шофиране, работа с машини.

Какви още рискове крият подобни продукти - гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.