Сред тях са две малки момиченца и 75-годишна жена

26-ма алжирци, прибиращи се в страната си от Великобритания, са изоставени и живеят вече 3 седмици в транзитната зона на летище Шарл де Гол в Париж.

Групата, в която има две малки момиченца и 75-годишна жена, се качили на самолет от летище Хийтроу в Лондон на 26-ти февруари. В Париж трябвало да се прекачат на полет за Алжир, но Еър Алжир им казали, че не могат да продължат пътуването си заради мерките срещу КОВИД-19. От тогава хората живеят в транзитната зона на Терминал 2 на летище Шарл де гол.

Всички, включително децата и възрастните, спят на столове или на пода. Ядат храна, предоставена им от доброжелателни пътници, които заминават от терминала.

Първоначално Еър Алжир им давали ваучери за храна, но спрели, когато групата отказала предложението на авиокомпанията да ги върне обратно в Лондон. Хората имат достъп до течаща вода и душове в зона, където има хотел на летището, но плащат по 20 евро на ден, за да ги използват. Всеки ден обаче ги преглежда лекар.

Един от мъжете, който напуснал работата си във Великобритания казва, че се е качил на ранния полет на 26-ти февруари, имал всички билети за прекачването си до Алжир, както и изисквания отрицателен PCR тест. Когато обаче се опитал да се качи на полета от летище Шарл де Гол, бил върнат заради новия, британски щам на коронавируса.

Ситуацията на групата става все по-отчаяна, но хората са решени да останат на летището, докато алжирските власти не им разрешат да се приберат у дома.

До момента алжирското посолство в Париж не е коментирало случая. Френските власти пък обясниха, че правят всичко по силите си за да помогнат, въпреки че групата блокирани пътници не е тяхна отговорност.