Те са свързани с COVID-19

Във връзка с организирането на изборите за Народно събрание на 4 април 2021 г. и противоепидемичните мерки на територията на Норвегия посолството ни в Осло е в пряк контакт с Института за обществено здраве на страната, според който не се предвижда ограничаване на придвижването на гражданите в Норвегия дори и при въвеждане на по-строги ограничения.

Към момента в Норвегия няма въведени противоепидемични мерки, които да възпрепятстват нормалното провеждане на изборния ден на 4 април. Не е въведена забрана за придвижване между отделните градове и общини, нито е въведен вечерен час. Властите препоръчват да се избягват неналожителните пътувания, като пътуването в изборния ден до изборната секция се смята за значимо, съобщиха от МВнР.

АНАЛИЗИРАЙ ТОВА: Експерти коментират как COVID-19 ще се отрази на изборите (ВИДЕО)

Според определения служител от Института за обществено здраве на Нор​вегия, отговорен за безопасното протичане на изборите за български народни представители на 4 април 2021 г., всеки, който развие симптоми на респираторна инфекция, е необходимо да остане вкъщи и да бъде тестван. Важно е хората с дори леки респираторни симптоми да останат вкъщи и да не присъстват физически в изборния ден. Това се отнася, както за членовете на избирателната комисия, така и за избирателите. Симптомите на COVID-19 могат да бъдат леки и трудно различими от други инфекции на дихателните пътища.

Сред препоръките на норвежките здравни власти са и спазване на добра лична хигиена - дезинфекциране на ръцете и по възможност носене на защитна маска дори и навън, отстояние от поне 1 метър между гласоподавателите, а където има възможност - на 2 метра, както и избягването на  физически контакт, включително ръкостискане и прегръдки.

Същите препоръки важат и за българските граждани, които живеят в Исландия. Посолството ни в Осло, което е акредитирано и за Исландия, е установило контакт с местните власти и има готовност да съдейства при евентуално възникване на проблем, поставящ под риск упражняването правото на вот на българските граждани в страната.