Предизборни коментари от Борислав Сандов и Искрен Веселинов

Пореден предизборен дебат в ефира на NOVA. В студиото на „Здравей, България” представителите на листи Борислав Сандов - кандидат за депутат от "Демократична България" и Искрен Веселинов - кандидат за депутат от ВМРО, коментираха актуални теми и дадоха предизборните си обещания. От ГЕРБ отказаха да изпратят свой представител, въпреки че бяха поканени в дебата.

Кой трябва да управлява през следващия мандат?

„Демократична България” е последователна коалиция с ясни принципи и с най-добрата програма на тези избори. Насърчавам хората да прочетат програмите на партиите, които участват във вота, защото те определят кой къде се позиционира и кой какво ще направи. Ние работим за радикална модернизация и успешно излизане от кризата, което да защити най-уязвимите групи в обществото. Работим за истинска демократизация и възстановяване на правовия ред, както и за реално разделение на властите, което отсъства и създава огромна ниша за корупция”, заяви Борислав Сандов.

„ВМРО е единственият вариант в парламента и управлението да има патриотична алтернатива и коректив на това управление. Ние не сме били в това управление, за да спечелим, а за да бъдем коректив. Бяхме този коректив и от него има нужда и занапред, за да растат доходите и да бъдат защитени семейните ценности”, посочи Искрен Веселинов.

Предложения за справяне с пандемията

„Надявах се, че г-н Веселинов е едно от свежите лица във ВМРО, но в своето встъпление каза няколко лъжи. Моля Ви, проверявайте фактите. Кризата се управлява хаотично – ГЕРБ и ВМРО, които са част от управляващата коалиция, създадоха тази непредвидимост и кризата с ваксините, поръчани много под квотата”, категоричен е представителят на „Демократична България”.

„България се справя с кризата еднакво с всички останали западни държави, но не толкова добре, колкото тези на изток, където гражданите са далеч по-дисциплинирани, носят своята отговорност и успяха да се справят с пандемията. ВМРО даде насоки за това как трябва да се справим с кризата още преди година. За съжаление на нашите коалиционни партньори им трябваше много време, за да стигнат до подкрепата към бизнеса и защитата на засегнатите от кризата. Това, което на нас ни липсва, е онзи орган, който да обединява усилията на всички формации в и извън парламента, и да направи борбата с кризата общо дело”, посочи представителят на ВМРО.

Предложения в сферата на икономиката

„Проблемът с доходите има много измерения, но за нас той основно е бил свързан с демографската криза. В момента, в който едно управление, с което бяха съпричастни от „Демократична България”, реши, че ще бъдем конкурентна дестинация на база нископлатения труд, превърна България в страната с най-много емиграция. Ние сме тези, които казахме, че доходите трябва да се вдигнат и превърнахме това в политика. Не говорим само за минималната пенсия от 300 лева, която беше емблематична. Говорим като цяло за ръста на доходите и за това, че в България всеки трябва да получава заплащане, съизмеримо с труда му. По отношение на бизнеса не предвиждаме нови данъци, а напротив – предвиждаме премахването на някои сега съществуващи налози”, заяви Искрен Веселинов.

„Освен тези 3000 лева, които да се дадат на всеки, засегнат от непредвиденото затваряне на бизнесите, предлагаме 80/20 програма за средните предприятия и 90/10 за микропредприятията, малките предприятия и самонаетите лица. Тези хора бяха оставени страни, без никаква подкрепа. Бързата модернизация и дигитализиацията на икономиката ще позволи на хората да развиват своя бизнес и ще им даде нови и повече възможности”, посочи Борислав Сандов.

Повече за дебата по темите гледайте във видеото.